Κρεατικά
-
Αγριογούρουνο γάστρας (Ημαθία)
Σημαντική η μαρινάδα την οποία θα φτιάξουμε ως εξής: Χοντροκόβουμε τα λαχανικά, τα βράζουμε για 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα
-
Αγριογούρουνο με ελιές (Ημαθία)
Θα ξεκινήσουμε από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζοντας στο 1/2 του κρασιού τα κομμάτια από το αγριογούρουνο αφού το έχουμε κόψει μερίδες
-
Αρνάκι γιαουρτλού (Κοζάνη)
Βάζουμε το αρνάκι μέσα σε ένα τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα
-
Γεμιστοί κεφτέδες με φέτα και σάλτσα ντομάτας ριζωμάτων (Ημαθία)
Θα ξεκινήσουμε βάζοντας σε μια μεγάλη λεκάνη τον κιμά και τρίβουμε μέσα το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Αλατωπιπερώνουμε και πουδράρουμε
-
Γιαπράκια με αρμιά (Κοζάνη)
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τις ντομάτες, το λάχανο και το βούτυρο. Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτια λάχανου, τα απλώνουμε
-
Ζυγούρι στη γάστρα (Ημαθία)
Απαραίτητο το σκεύος της γάστρας πήλινο ή εμαγιέ στο οποίο αφού πλύνουμε καλά το ζυγούρι με νερό και ξύδι το τοποθετούμε
-
Κεφτεδάκια άρμη (Ημαθία)
Θα ξεκινήσουμε βάζοντας το ψωμί να μουλιάσει σε νερό το και ανακατεύουμε τους κιμάδες με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
-
Κεφτεδάκια με μυρωδικά (Κοζάνη)
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί και τρίβουμε τα κρεμμύδια.
-
Κεφτέδες αλλιώς γεμιστοί με αυγουλάκι (Κοζάνη)
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί (το ψωμί αφού το βρέξουμε και το στραγγίσουμε καλά). Παίρνουμε μια ποσότητα κιμά και τοποθετούμε
-
Κοτόπουλο με πέτουρα και κρεμμύδια (Κοζάνη)
Σοτάρουμε το κοτόπουλο με το λάδι για λίγο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό ντομάτας,
-
Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα (Κοζάνη)
Βάζουμε το κότσι μέσα σε μία μπασίνα με όλα τα υλικά της μαρινάδας, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο
-
Κρεμμύδια με κεφτέδες (Κοζάνη)
Ζυμώνουμε τους κεφτέδες κατά το γνωστό τρόπο έτσι ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά τους. Βάζουμε τους κεφτέδες στο ψυγείο για
-
Κρίντι (Κοζάνη)
Ψιλοκόβουμε την συκωταριά και την αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε τα κομματάκια στα ξυλάκια από τα σουβλάκια και τυλίγουμε τα εντεράκια γύρω γύρω σαν
-
Λάχανο με κρέας (Κοζάνη)
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το κρεμμύδι μέχρι να πιάσει ωραία κρούστα το κρέας και να μοσχοβολήσει το σπίτι. Σβήνουμε με κρασί.
-
Πρασοτηγανιά (Κοζάνη)
Τηγανίζουμε το κρέας να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε με καπάκι
-
Ριζότο με θησαυρούς της λίμνης (Κοζάνη)
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τη ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα. Βράζουμε το ρύζι με
-
Τραχανότο με χοιρινά και πρασάτα λουκάνικα (Κοζάνη)
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι, το πράσο και τα χοιρινά λουκάνικα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε να
Ζυμαρικά
-
Ποντιακά πισία (Ημαθία)
Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με
-
Πρόσφορο ή λειτουργιά (Ημαθία)
Θα το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα πριν το προσφέρετε στην εκκλησιά, κοσκινίζοντας το αλεύρι μέσα σε μια μεγάλη γαβάθα Στη
-
Τραχανάς (Ημαθία)
Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να βράσει, ενώ αναμιγνύουμε σε μια μεγάλη γαβάθα το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα αλάτι κρατώντας μια
-
Τραχανότο με κρόκο Κοζάνης (Κοζάνη)
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον τραχανά και το ανακατεύουμε για
Λαδερά
-
Γιαλαντζί παπουτσάκια (Ημαθία)
Θα τα φτιάξετε ψήνοντας ολόκληρες τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο ταψί στο φούρνο στους 185 βαθμούς για 20 λεπτά. Και ενώ
-
Μάντζα (Ημαθία)
Η δημιουργία συνταγής βήμα, βήμα Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις
-
Τουρλού μυρωδάτο με πλιγούρι (Ημαθία)
Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά. Τα κρατάμε σε διαφορετικά σκευή. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε
Πίτες
-
Γαλατόπιτα με κρόκο (Κοζάνη)
Βάζετε το γάλα να πάρει μία βράση. Ρίχνετε τον κρόκο και το αλάτι, ανακατεύετε και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Χτυπάτε
-
Κρεμμυδόπιτα (Κοζάνη)
Ζυμώνετε το αλεύρι με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό ελαφρά αλατισμένο. «Δουλεύετε» καλά την ζύμη για 40 λεπτά και την χωρίζετε σε
-
Σπανακόπιτα (Κοζάνη)
Καθαρίζετε, πλένετε και ζεματίζετε το σπανάκι. Το στύβετε πολύ καλά και το κόβετε. Ζεσταίνετε το μισό λάδι και τσιγαρίζετε ελαφριά τα
-
Τραχανόπιτα (Κοζάνη)
Στο ταψί ρίχνουμε ένα φλιτζάνι λάδι, μετά σκορπίζουμε 4 φλιτζάνια τραχανά και από πάνω τα πέτουρα. Ύστερα ρίχνουμε από πάνω
Ορεκτικά
-
Κρεμμυδοκεφτέδες (Κοζάνη)
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε βαθιά λεκάνη. Χτυπάμε σε άλλο σκεύος τα αυγά και προσθέτουμε σιγά
-
Μπάτζος απλός και καπνιστός (Ημαθία)
Τυροκομείο ή μπάτζος, ονομαζόταν ειδικό ορθογώνιο καλύβι που στηνόταν στο χώρο αρμέγματος των κοπαδιών. Η τυροκομία ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική
Σαλάτες
-
Φθινοπωρινή οξειδωμένη σαλάτα (Ημαθία)
Ξεκινάμε πλένοντας πολύ καλά τα μήλα. Τα τρίβουμε με τη φλούδα σε χοντρό ρεντέ και τα αφήνουμε να οξειδωθούν (καφετιάζουν). Αφαιρούμε
Γλυκά
-
Γιαουρτλού δαμασκηνάτο (Ημαθία)
Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το μόρφατ με τη ζάχαρη για να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα χτυπάμε όλα μαζί
-
Γλυκιά πατσαβουρόπιτα (Ημαθία)
Θα βουτυρώσουμε ένα ένα τα φύλλα και θα τα σουρώσουμε απαλά σαν βεντάλια με τα χέρια μας. Τα βάζουμε το ένα
-
Γλυκό ρύζι (Τζιάμ - πιλάφ) (Κοζάνη)
Σοτάρουμε το φιδέ στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το
-
Μουσταλευριά ή μουστόπιτα (Ημαθία)
Παραδοσιακή μουσταλευριά, η μουστόπιτα εύκολο γρήγορο και αυθεντικό γλυκό. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το πετμέζι και το
-
Ρεβάνι Βεροίας (Ημαθία)
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μαζί. Κάνουμε ένα μίγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το μπέικιν.
-
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γλυκό του κουταλιού (Κοζάνη)
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και τσιγαρίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και όλα τα
Ποτά
-
Λικέρ κράνο (Ημαθία)
Είναι τόσο απλό να γίνει αλλά χρειάζεται υπομονή και πολύ ήλιο. Εμείς βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο τα κράνα αφού τα