ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεατικά

Ζυμαρικά

  • Ποντιακά πισία

    Ποντιακά πισία (Ημαθία)

    Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με

  • Πρόσφορο ή λειτουργιά

    Πρόσφορο ή λειτουργιά (Ημαθία)

    Θα το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα πριν το προσφέρετε στην εκκλησιά, κοσκινίζοντας το αλεύρι μέσα σε μια μεγάλη γαβάθα Στη

  • Τραχανάς

    Τραχανάς (Ημαθία)

    Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να βράσει, ενώ αναμιγνύουμε σε μια μεγάλη γαβάθα το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα αλάτι κρατώντας μια

  • Τραχανότο με κρόκο Κοζάνης

    Τραχανότο με κρόκο Κοζάνης (Κοζάνη)

    Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον τραχανά και το ανακατεύουμε για

Λαδερά

  • Γιαλαντζί παπουτσάκια

    Γιαλαντζί παπουτσάκια (Ημαθία)

    Θα τα φτιάξετε ψήνοντας ολόκληρες τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο ταψί στο φούρνο στους 185 βαθμούς για 20 λεπτά. Και ενώ

  • Μάντζα

    Μάντζα (Ημαθία)

    Η δημιουργία συνταγής βήμα, βήμα Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις

  • Τουρλού μυρωδάτο με πλιγούρι

    Τουρλού μυρωδάτο με πλιγούρι (Ημαθία)

    Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά. Τα κρατάμε σε διαφορετικά σκευή. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, ξεσποριάζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε

Πίτες

  • Γαλατόπιτα με κρόκο

    Γαλατόπιτα με κρόκο (Κοζάνη)

    Βάζετε το γάλα να πάρει μία βράση. Ρίχνετε τον κρόκο και το αλάτι, ανακατεύετε και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Χτυπάτε

  • Κρεμμυδόπιτα

    Κρεμμυδόπιτα (Κοζάνη)

    Ζυμώνετε το αλεύρι με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό ελαφρά αλατισμένο. «Δουλεύετε» καλά την ζύμη για 40 λεπτά και την χωρίζετε σε

  • Σπανακόπιτα

    Σπανακόπιτα (Κοζάνη)

    Καθαρίζετε, πλένετε και ζεματίζετε το σπανάκι. Το στύβετε πολύ καλά και το κόβετε. Ζεσταίνετε το μισό λάδι και τσιγαρίζετε ελαφριά τα

  • Τραχανόπιτα

    Τραχανόπιτα (Κοζάνη)

    Στο ταψί ρίχνουμε ένα φλιτζάνι λάδι, μετά σκορπίζουμε 4 φλιτζάνια τραχανά και από πάνω τα πέτουρα. Ύστερα ρίχνουμε από πάνω

Ορεκτικά

  • Κρεμμυδοκεφτέδες

    Κρεμμυδοκεφτέδες (Κοζάνη)

    Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε βαθιά λεκάνη. Χτυπάμε σε άλλο σκεύος τα αυγά και προσθέτουμε σιγά

  • Μπάτζος απλός και καπνιστός

    Μπάτζος απλός και καπνιστός (Ημαθία)

    Τυροκομείο ή μπάτζος, ονομαζόταν ειδικό ορθογώνιο καλύβι που στηνόταν στο χώρο αρμέγματος των κοπαδιών. Η τυροκομία ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική

Σαλάτες

Γλυκά

Ποτά

  • Λικέρ κράνο

    Λικέρ κράνο (Ημαθία)

    Είναι τόσο απλό να γίνει αλλά χρειάζεται υπομονή και πολύ ήλιο. Εμείς βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο τα κράνα αφού τα