ΔΡΟΣΙΑ ΚΙ ΑΛΜΥΡΑ

Αφετηρία της διαδροµής είναι η πόλη του Αγίου Νικολάου.

Κινηθείτε στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) µε ανατολική κατεύθυνση και διασχίστε την Αµµουδάρα και το Βαθύ σηµείοόπου µπορείτε να σταµατήσετε για µπάνιο στις όµορφες παραλίες, ενώ αξίζει µια σύντοµη στάση (λίγο µετά την πόλη) στον υδροβιότοπο του Αλµυρού.

Σε απόσταση 12 χλµ. από τον Άγιο Νικόλαο θα συναντήσετε το Καλό Χωριό όπου θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα, ενώ υπάρχει δυνατότητα για ανάπαυση και φαγητό. Στις πανέµορφες παραλίες του, θα απολαύσετε το µπάνιο σας.

Επιλέξτε για κολύµπι το Καραβοστάσι, τον Άγιο Παντελεήµονα, ιδανική παραλία για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας, το Βούλισµα ιδανικό για οικογένειες και µικρά παιδιά.

 Από την είσοδο του χωριού στρίψτε δεξιά προς την επαρχιακή οδό Καλού Χωριού – Πρίνας. Μετά από 6 χλµ. θα φτάσετε στο χωριό Πρίνα που φηµίζεται για το µυρωδάτο µέλι του. Κάντε µια στάση, δοκιµάστε και θα αγοράσετε σίγουρα. Είναι πραγµατικά µοναδικό.

 Από ‘δώ αρχίστε να ανηφορίζετε στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Πρίνας για να φτάσετε µετά από 25 περίπου λεπτά στον Κρούστα όπου πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στάση για µια βόλτα στο χωριό. Κατηφορίζοντας πλέον, µε κατεύθυνση τον Άγιο Νικόλαο και σε λιγότερο από 4 χλµ. θα συναντήσετε το όµορφο, µοναδικό θα λέγαµε, χωριό Κριτσά.

 Σηµεία που δεν πρέπει να παραλείψετε κατά την παραµονή στο χωριό είναι η επίσκεψη στις εκκλησίες που αποτελούν µνηµεία υψηλού ενδιαφέροντος, µε την Παναγία την Κερά να είναι το σηµείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες.

Σε κοντινή απόσταση, µόλις 3 χλµ. υπάρχει η αρχαία Λατώ, µια από τις πιο γνωστές και καλύτερα διατηρηµένες αρχαίες πόλεις της Κρήτης. Στο χωριό λειτουργούν αρκετές ταβέρνες όπου µπορείτε να γευτείτε λασιθιώτικες γεύσεις µε το ονοµαστό και πολλαπλά βραβευµένο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Κριτσάς για το οποίο αν θέλετε να µάθετε περισσότερα δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον αγροτικό συνεταιρισµό.

 Πριν αποχωρήσετε από το χωριό περάστε από το εργαστήριο του γυναικείου συνεταιρισµού για να παρακολουθήσετε την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών όπως τα ξηροτήγανα και τα καλιτσούνια, αλλά κυρίως να τα δοκιµάσετε. Αν είστε λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, διασχίστε το φαράγγι της Κριτσάς.

Από την Κριτσά θα ανηφορίσετε δυτικά µε προορισµό το Οροπέδιο Καθαρού - ένα πραγµατικά µοναδικό µέρος - όπου υπάρχουν ελάχιστα σπίτια και λίγες ταβέρνες που σερβίρουν κυρίως ντόπια προϊόντα.

 Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ: οφτό κατσικάκι ή αρνί και φρέσκια µυζήθρα παραγωγής των βοσκών του Καθαρού.

 Το χειµώνα είναι ανοικτά µόνο το Σαββατοκύριακο.

Αν είστε λάτρεις της αρχαιολογίας ανεβείτε, στο Οροπέδιο Καθαρού, όπου υπάρχουν και πλούσια ανασκαφικά ευρήµατα απολιθωµένων οστών νάνων ιπποπόταµων.

 Αφήνοντας πίσω σας το Καθαρό κατευθυνθείτε δυτικά και µε προσοχή µε κατεύθυνση το οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριµένα το Μέσα Λασίθι που στο παρελθόν ήταν ξακουστό για τα κόκκινα ξινόµηλα που έφθαναν στο τραπέζι του Σουλτάνου στην Πόλη.

Κάντε µια στάση στη Μονή Κρουσταλλένιας, το θρησκευτικό κέντρο του Οροπεδίου Λασιθίου.

 Στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε την επαρχιακή οδό Οροπεδίου Λασιθίου - Αγίου Νικολάου. Σε δέκα λεπτά περίπου θα συναντήσετε τους Ποτάµους (Μέσα και Έξω), χωµένοι στην κυριολεξία µέσα στο πράσινο. Σταµατήστε για ξεκούραση και απολαύστε το τοπίο. Επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας όπου µόνο όµορφα µπορείτε να αισθανθείτε. Οι βρύσες µε το κρύο νερό, τα ντόπια προϊόντα στα τραπεζάκια, οι ταβέρνες, το ξαπόστεµα στον ίσκιο ή και όλα αυτά µαζί θα σας κάνουν να νιώσετε υπέροχα.

 Από εδώ η διαδροµή κατηφορίζει ανατολικά και διασχίζει τα Ζένια όπου υπάρχουν αποµεινάρια αρχαίας πόλης, καθώς και σε κοντινή απόσταση ο Aτζιγγανόσπηλιος, ένα από τα αξιολογότερα σπήλαια του νοµού Λασιθίου. Αµέσως µετά περάστε τους οικισµούς Άνω Αµυγδάλοι, Αµυγδάλοι και ∆ράσι για να φτάσετε µε βόρεια κατεύθυνση στις Βρύσες, ένα όµορφο χωριό µε θέα στον κάµπο της Νεάπολης. Λίγο πιο κάτω, θα συναντήσετε τη Μονή Κρεµαστών και τη Μονή Κουφής Πέτρας. Αξίζει τον κόπο να κάνετε µια στάση. Κατηφορίζοντας περνάτε τα όµορφα χωριά Χουµεριάκο και Νικηθιανό για να φτάσετε στις Λίµνες, ένα από τα πιο καλοδιατηρηµένα χωριά που βρίσκεται στη σκιά της αρχαίας ∆ρήρου.

 Η διαδροµή από τις Λίµνες ακολουθεί ανατολική πορεία και µετά από 10 χλµ., από την παλαιά ή τη νέα εθνική οδό, θα φτάσετε στον ‘Αγιο Νικόλαο όπου τερµατίζει. Αν έχετε χρόνο δεν πρέπει να παραλείψετε µια βόλτα δίπλα στη λίµνη, να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο ισόγειο του παλιού Λιµεναρχείου, δίπλα στη γέφυρα της λίµνης.