ΟΝΕΙΡΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ

Ξεκινάµε από τη βόρεια πύλη της Ελλάδας, το Κιλκίς, την πρωτεύουσα του νοµού, κτισµένη στους πρόποδες του λόφου του Αη Γιώργη όπου σώζεται η µεταβυζαντινή (1830) οµώνυµη Ιερά Μονή. Κατηφορίζοντας το λόφο βρίσκουµε το διώροφο Σπήλαιο, οι κοραλλιογενείς σχηµατισµοί του οποίου καθώς και οι θεραπευτικές του ιδιότητες για παθήσεις του αναπνευστικού συστήµατος, το κατατάσσουν ως ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσµίως. Σπάνια ευρήµατα από το Σπήλαιο, όπως απολιθωµένα οστά και δόντια τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων θα βρούµε, λίγα µέτρα πιο ψηλά, στην Έκθεση Παλαιοντολογίας του λόφου Αγ. Γεωργίου.

Στους πρόποδες του λόφου, φθάνουµε στο Αρχαιολογικό Μουσείο µε τα µοναδικά ευρήµατα όπως ο µοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα Κούρος της αρχαίας Ευρωπού (6ος π.Χ. αι.), τα τέσσερα µνηµειακά αγάλµατα από τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού καθώς και µια σειρά από κεραµικά της πρώιµης Εποχής του Σιδήρου.

Η περιπλάνησή µας στους πεζόδροµους της πόλης µας επιφυλάσσει πολλές γευστικές προτάσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί µε ονοµαστά και ποιοτικά (Π.Ο.Π.) τοπικά κρασιά και γαλακτοκοµικά / τυροκοµικά προϊόντα όπως φέτα, κασέρι, µανούρι.

Την τυροκοµική παράδοση έχουν εµπλουτίσει µε τις τεχνικές τους οι πρόσφυγες Πόντιοι και έτσι παράγονται σήµερα προϊόντα όπως το γαΐς τυρί, το πασκιτάν, το τσιολακίκ κ.ά.

Λίγο έξω από το Κιλκίς, µε πορεία προς τα δυτικά, θα περάσουµε από το γραφικό οικισµό του Μεταλλικού, γνωστό για το ιαµατικό µεταλλικό (ξινό) νερό που αναβλύζει από την πηγή του. Αµέσως µετά στη Μεγάλη Βρύση θα γευτούµε την τοπική κουζίνα η οποία είναι έντονα πολυπολιτισµική µε ιδιαίτερα προϊόντα και γεύσεις.

Περνώντας από το Βαπτιστή κατευθυνόµαστε προς το Παλαιό Γυναικόκαστρο στο οποίο διατηρούνται σηµαντικά τµήµατα βυζαντινού κάστρου του 13ου αι. Αξιόλογες στην περιοχή είναι οι τετραήµερες εκδηλώσεις των «Γυναικοκαστρείων» το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου.

Η γευστική µας περιπλάνηση περνά από το Πολύκαστρο, σταθµό κάθε ταξιδιώτη, µε αξιόλογη αγορά, καταλύµατα και εστιατόρια. Τα «Πολυκαστρινά», δεκαήµερο εκδηλώσεων κατά την εορτή του Αγίου Πνεύµατος, είναι από τα σηµαντικότερα πολιτιστικά δρώµενα.

Συνεχίζοντας στη δυτική όχθη του ποταµού Αξιού συναντάµε µια µικρή σύγχρονη πόλη, την Αξιούπολη, µε το σπουδαίο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Σε απόσταση 3 µόλις χλµ. θα συναντήσουµε το Μέγα Ρέµα (Κοτζά Ντερέ), µια ειδυλλιακή τοποθεσία, τόπο ιδανικό για ψάρεµα, διασκέδαση και καλό φαγητό.

Αξίζει να συνεχίσουµε λίγο πιο πέρα και να αντικρύσουµε την πανέµορφη τεχνητή λίµνη γνωστή ως «Λίµνη Μεταλλείου».

Ο δρόµος µας οδηγεί στη γραφική Γουµένισσα.

Κτισµένη στους ανατολικούς πρόποδες του πανέµορφου Πάικου διατηρεί την παραδοσιακή της φυσιογνωµία. Αποτελεί κέντρο αµπελουργίας και φηµίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της.

Με τα στενά δροµάκια και τα παλιά παραδοσιακά σπίτια σε ένα γοητευτικό συνδυασµό µε τα άφθονα νερά της, την µοναδικότητα του φυσικού τοπίου και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων της.

Εδώ, όπως και στην Αξιούπολη, οι οινοποιοί θα µας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους και στην τεχνική της γευστικής δοκιµής. Απαραίτητη η στάση στην κεντρική πλατεία µε τα αιωνόβια πλατάνια και την όµορφη βρύση, κτίσµα των Γάλλων στρατιωτών του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου, για να απολαύσουµε ντόπιο τσίπουρο και τοπικούς µεζέδες.

Αξίζει να επισκεφτούµε την παµπάλαια Εκκλησία της Παναγίας Γουµένισσας µε τη θαυµατουργή εικόνα και το Λαογραφικό Μουσείο Αλευρά. Ξεχωριστό σταθµό στη ζωή της αµπελοοινικής Γουµένισσας αποτελεί κάθε χρόνο το πανηγύρι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη της αµπελουργίας, κατά την διάρκεια του οποίου λαµβάνει χώρα και το περίφηµο «Κουρµπάνι» το οποίο συνοδεύεται µε άφθονο ντόπιο κρασί, µοσχάρι βραστό και, φυσικά, τα περίφηµα πνευστά «Χάλκινα της Γουµένισσας».

Η Γρίβα µε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αποτελεί την επόµενη στάση της γαστρονοµικής µας εµπειρίας, γνωστή για την τοπική γιορτή «Κάστανο-Κρασί-Τυρί» την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αλλά και για τα παραδοσιακά γλυκά της.

Εδώ µας περιµένει σκαρφαλωµένη στην πλαγιά του Πάικου η ξακουστή Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Επιστρέφουµε στο δρόµο της Γουµένισσας και από εκεί οδηγούµαστε στον Ευρωπό, µία σηµαντική αρχαιολογική, τοποθεσία της περιοχής, µε ευρήµατα από την προϊστορική εποχή, κυρίως γνωστό για το περίφηµο αρχαϊκό άγαλµα του Κούρου (650 πΧ). Εδώ µπορούµε να γευτούµε τα ντολµαδάκια Ευρωπού.

Το ταξίδι της γεύσης µας τελειώνει επιστρέφοντας στο Κιλκίς έχοντας στο νου ότι αυτή τη γη µε τις ιδιαιτερότητές της αξίζει κανείς να την επισκεφτεί, να την εξερευνήσει, να την ανακαλύψει και να αφεθεί στα χρώµατά της, στους ήχους της, στη µαγεία της, στις µυρωδιές της...