ΛΙΚΕΡ ΚΡΑΝΟ

Λικέρ κράνο
Λικέρ κράνο
Προέλευση: Ημαθία
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για το μοναδικό στη γεύση και στο άρωμα λικέρ κράνο θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά ώριμα κράνα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο λευκό κονιάκ
  • 4 ξυλά κανέλας
  • 10 σπόρους γαρίφαλο

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Είναι τόσο απλό να γίνει αλλά χρειάζεται υπομονή και πολύ ήλιο. Εμείς βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο τα κράνα αφού τα έχουμε πλύνει καλά με κρύο νερό και σε στρώματα το μισό κιλό της ζάχαρης και τα μπαχαρικά.

Αφήνουμε στον ήλιο το βάζο για 40 – 60 ημέρες ωσότου τα κράνα βγάλουν το χρώμα και το άρωμα τους, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να ανοίξουμε το βάζο.

Αφού ωριμάσει το μείγμα στο ήλιο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 ποτήρια νερό, το υπόλοιπο μισό κιλό της ζάχαρης και δένουμε το σιρόπι.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κράνα από το βάζο και περνάμε από σινουά με τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι 3 ή 4 φορές το χυμό του φρούτου. Αφού καθαρίσει καλά από ξένα σώματα και ξεθολώσει ανακατεύουμε το μείγμα χυμού με το σιρόπι και το κονιάκ και έχουμε έτοιμο ένα μοναδικής γεύσης αγνό σπιτικό λικέρ το οποίο διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι.