ΒΛΑΣΤΗ - ΣΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Με αφετηρία την πόλη της Κοζάνης, επί της εθνικής οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων στρίψτε αριστερά για να µπείτε στην Α2/Ε90 προς Γρεβενά / Σιάτιστα. Επιλέξτε την έξοδο προς Σιάτιστα και κινηθείτε στην οδό Μπάρας - Σιάτιστας για να συναντήσετε αργότερα την όµορφη Σιάτιστα.

 Σεργιανίστε στα γραφικά σοκάκια για να ανακαλύψετε τα ωραιότερα µακεδονικά αρχοντικά της Βόρειας Ελλάδας, τις µεταβυζαντινές εκκλησίες του οικισµού, το Βοτανικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, υπάρχουν ξενοδοχεία, αλλά και παραδοσιακοί ξενώνες. Αναζητήστε καλό παραδοσιακό φαγητό όπως το «παλιό» δηλαδή ντόπια παϊδάκια, ζυγούρι, τηγανιά, κοντοσούβλι, γίδα στη γάστρα και φυσικά ζητήστε το περίφηµο λιαστό κρασί. Ανακαλύψτε τα µυστικά του κρασιού και επισκεφτείτε τα οινοποιεία και τα παραδοσιακά κελάρια. Ενηµερωθείτε για τη διαδικασία παραγωγής, δοκιµάστε εκλεκτούς, αρωµατικούς οίνους και κάντε τις αγορές σας. Μην παραλείψετε ωστόσο και µια βόλτα στα καταστήµατα και εργαστήρια δέρµατος και γούνας, όπου η εξαιρετική ποιότητα και η µεγάλη ποικιλία, καθιέρωσαν τη φήµη της πόλης σε όλο τον κόσµο.

Συνεχίστε µε κατεύθυνση Βόρεια για να φθάσετε στην ιστορική Εράτυρα, χτισµένη στους πρόποδες του Άσκιου όρους.

Επισκεφτείτε τα αρχοντικά της Εράτυρας, αποµεινάρια του λαµπρού παρελθόντος της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και αναζητήστε τους βυζαντινούς και µεταβυζαντινούς ναούς του οικισµού. Στον οικισµό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, δοκιµάστε τοπικά τυριά, τα περίφηµα κιχιά και κρεατικά µαγειρεµένα µε ντόπιες συνταγές.

 Συνεχίστε βόρεια και αφού διασχίσετε το Σισάνι γνωστό για τα φασόλια του και απολαύσετε τη θέα από τη νέα Τεχνητή λίµνη, συνεχίστε έως ότου συναντήσετε τον οικισµό της Βλάστης, έναν µοναδικής οµορφιάς οικισµό, γνωστό και για τα τυροκοµικά προϊόντα του. Περπατήστε στα καλντερίµια και απολαύστε τα αναπαλαιωµένα αρχοντικά. Επισκεφθείτε τις ιστορικές µονές του Αγίου Μάρκου, Αγίου Νικολάου και την εκκλησία του Αγίου ∆ηµητρίου. Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε καφέ-µπαρ, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία και πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Συνεχίστε προς την Πτολεµαΐδα, µια σύγχρονη βιοµηχανική πόλη µε τα µεγαλύτερα αποθέµατα λιγνήτη στην Ελλάδα. Επισκεφθείτε το Ανθρωπολογικό – Λαογραφικό Μουσείο και το παλιό υδραγωγείο.

 Επιστρέψτε στην Κοζάνη και “ταξιδέψτε” µε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και τα αρχοντικά Λασσάνη και Βούρκα. Στην πλατεία, απολαύσετε τον καφέ σας και γευθείτε στα εστιατόρια της πόλης τις Κοζανίτικες γεύσεις όπως γιαπράκια, πίτες, κιχιά κ.α.