ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Αφετηρία της διαδροµής είναι το τουριστικό θέρετρο της Χερσονήσου. Ακολουθήστε την παλαιά εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου και κατευθυνθείτε στον παραλιακό οικισµό Γούβες, όπου υπάρχει δυνατότητα για µπάνιο και θαλάσσια αθλήµατα στις παραλίες της περιοχής.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το «Θαλασσόκοσµο», που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στις Γούρνες, και είναι ένα από τα µεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης.

 Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Γουβών - Κόξαρης διασχίστε τους οικισµούς Επάνω Γούβες και Σκοτεινό για να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής, όπου σύµφωνα µε την παράδοση λατρευόταν η θεά Άρτεµις, ένα από τα σηµαντικότερα λατρευτικά σπήλια της Κρήτης και θαυµάστε τα εντυπωσιακά συµπλέγµατα σταλαγµιτών και σταλακτιτών.

Η διαδροµή συνεχίζει νοτιοανατολικά περνώντας τους οικισµούς Βόρος και Χαρασό και από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Καλού Χωριού - Γαλίφας διασχίστε τη Γαλίφα και προχωρήστε προς Επισκοπή, ένα σηµαντικό αγροτικό κέντρο της περιοχής. Επιβάλλεται στάση για περιήγηση στις σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες µε µοναδικές τοιχογραφίες και επίσκεψη στο Αργυράκειο Πολεµικό Εθνολογικό Μουσείο. Η Επισκοπή είναι κατάλληλο µέρος για φαγητό.

Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τα γευστικά χειροποίητα λουκάνικα.

 Συνεχίζοντας νοτιοανατολικά και κινούµενοι στην επαρχιακή οδό Επισκοπής - Μονής Αγκαράθου συναντάτε τον οικισµό Σγουροκεφάλι και αµέσως µετά, κάντε στάση για προσκύνηµα στη Μονή Αγκαράθου, ένα από τα σηµαντικότερα µοναστήρια της Κρήτης µε µεγάλη λόγια παράδοση.

 Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε µέσω της επαρχιακής οδού Βόνης – Καστελλίου στο Θραψανό, ένα από τα σηµαντικότερα παραδοσιακά κεραµικά κέντρα του νησιού όπου µπορείτε να επισκεφτείτε τα αγγειοπλαστεία του χωριού και να δείτε από κοντά την κατασκευή των αγγείων, καθώς και να αγοράσετε από µια µεγάλη ποικιλία πήλινων σκευών.

 Αν είστε λάτρεις της φύσης µπορείτε να πάτε στη Λιβάδα, την όµορφη µικρή λίµνη, που αποτελεί πλέον προορισµό για τους παρατηρητές πτηνών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους της µετανάστευσης των αποδηµητικών πουλιών.

Η διαδροµή συνεχίζεται προς Κασταµονίτσα όπου αξίζει να σταµατήσετε και να δοκιµάσετε το πεντανόστιµο εφτάζυµο για το οποίο µάλιστα διοργανώνεται και αντίστοιχη γιορτή τον Αύγουστο.

Κινηθείτε βορειοανατολικά µε προορισµό τον οικισµό Αβδού όπου µπορείτε να επισκεφθείτε τα σπήλαια της Αγίας Φωτεινής και της Αγίας Άννας, να κάνετε µια βόλτα στον οικισµό και να δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες.

 Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης µε άλογο και µε ποδήλατο, ενώ για τους πιο ριψοκίνδυνους που θέλουν να απολαύσουν τη θέα από ψηλά υπάρχει πίστα ανεµοπτερισµού για πτήσεις µε αλεξίπτωτο πλαγιάς.

 Αν µετά από όλα αυτά πεινάσατε, µπορείτε να αναζητήσετε καλοµαγειρεµένο φαγητό στις ταβέρνες του χωριού, ενώ για καφέ υπάρχουν όµορφα παραδοσιακά καφενεία.

Στη συνέχεια κινηθείτε ανατολικά και µετά από το χωριό Γωνιές στρίψτε αριστερά για να βρεθείτε στο χωριό Μοχός µε την εντυπωσιακή πλατεία και τις πολλές ταβέρνες και καφενεία, ιδανικό µέρος για ανάπαυση.

 Συνεχίζοντας βόρεια και πριν η διαδροµή καταλήξει στον παραλιακό οικισµό Σταλίδα κάντε µια στάση και απολαύστε τη θέα στο Κρητικό Πέλαγος. Η Σταλίδα προσφέρεται για κολύµπι και θαλάσσιες δραστηριότητες. Επίσης µπορείτε µε καΐκι να επισκεφτείτε το νησάκι Ντία.

 Η διαδροµή ολοκληρώνεται διασχίζοντας τον παραδοσιακό οικισµό Κουτουλουφάρι που προσφέρεται για έναν όµορφο περίπατο στα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια, ενώ αν θέλετε να δοκιµάσετε κρητικές γεύσεις δεν έχετε παρά να διαλέξετε µια από τις πολλές ταβέρνες του χωριού.

Η διαδροµή ολοκληρώνεται µε επιστροφή στη Χερσόνησο, το οργανωµένο τουριστικό θέρετρο των βορείων παραλίων όπου µπορείτε να βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, καταστήµατα µε σουβενίρ, καταλύµατα, καταστήµατα ενοικίασης ΙΧ, µοτοσικλετών, χώρους κατασκήνωσης κ.α.

Αν είστε λάτρεις του γκολφ, µπορείτε να επισκεφτείτε τη Λέσχη Γκολφ Κρήτης όπου υπάρχει γήπεδο 18 οπών, για αρχάριους, αλλά και προχωρηµένους, ενώ µπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, να κολυµπήσετε σε παραλίες βραβευµένες µε γαλάζια σηµαία, αλλά και να αφιερώσετε χρόνο για ευεξία και χαλάρωση σε κέντρα σπα.