ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Η διαδροµή ξεκινάει από την πόλη του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Ελούντας, έπειτα από περίπου 10 χλµ. θα φθάσετε στην Ελούντα, το παγκόσµιας φήµης τουριστικό θέρετρο που διαθέτει ξενοδοχεία πολυτελείας, αµέτρητες ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, χώρους αναψυχής και ανεπανάληπτης οµορφιάς φυσικό τοπίο.

 Στη διαδροµή σταµατήστε όπου σας αρέσει για φωτογράφηση και πριν φτάσετε στον οικισµό, δεξιά σας είναι οι αλυκές όπου µπορείτε να παρατηρήσετε τα σπάνια είδη πουλιών.

Σε πολύ µικρή απόσταση µπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια της Αρχαίας πόλης Ολούς και να θαυµάσετε τη Βασιλική του Πόρου µε το εντυπωσιακό µωσαϊκό. Κινούµενοι ανατολικά θα βρεθείτε στην εκκλησία του Αγίου Λουκά και από εκεί κατηφορίζοντας µε τα πόδια θα φθάσετε στην παραλία της Κολοκύθας µε τα γαλαζοπράσινα νερά, τόπος προορισµού χιλιάδων επισκεπτών.

 Από την Ελούντα προχωρήστε βόρεια και µετά από περίπου 5 χλµ. δίπλα στη θάλασσα θα βρεθείτε στο παραδοσιακό ψαροχώρι Πλάκα, όπου αξίζει να σταµατήσετε για φαγητό αφού θα βρείτε ολόφρεσκο ψάρι.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Σπιναλόγκα µε καραβάκι είτε από την Ελούντα, είτε από την Πλάκα.

Ανηφορίζοντας, σταµατήστε και απολαύστε την πανοραµική θέα στον κόλπο του Μεραµπέλλου και µετά από µια σύντοµη διαδροµή θα συναντήσετε τον οικισµό Βρουχά και µετά από 5 χλµ. τον οικισµό Σέλλες µε την ανακαινισµένη φάµπρικα (παλιό ελαιοτριβείο) και τα παραδοσιακά καφενεία.

Συνεχίστε διασχίζοντας τους οικισµούς Κάτω και Επάνω Λούµα όπου υπάρχουν ανεµόµυλοι, παλιά λιοτρίβια και στέρνες.

Επόµενος σταθµός είναι ο Σκινιάς µε βοτσαλωτές παραλίες στα Βλιχάδια και τον Άγιο Αντώνιο το «Σφουγγαρά» ιδανικές για κολύµπι και ψάρεµα.

 Η διαδροµή συνεχίζει δυτικά προς Νεάπολη, ενώ πριν το Καρύδι κάντε µια στάση στη Μονή Αρετίου, το σπουδαίο αυτό µοναστήρι που θυµίζει µικρή πόλη µε φρούριο. Θα δείτε ελαιοτριβείο, πατητήρι και τυροκοµείο. Συνεχίζοντας ευθεία θα συναντήσετε τις ∆ωριές όπου ξεχωρίζει το µοναστήρι Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης µε σπουδαία έργα θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Στη στροφή δεξιά, κάτω από το δρόµο, θα γοητευτείτε από το πιο εντυπωσιακό µυλοτόπι της Κρήτης µε 13 µύλους να στέκονται στη σειρά.

Η περιδιάβαση από την Αγία Άννα, τη Μονή Κεραπολίτισσας, τη Μονή Κεράµου και το µικρό λαογραφικό µουσείο επιβάλλονται.

Η διαδροµή συνεχίζει νότια προς τη Νεάπολη µε τα παλιά αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια, τις οθωµανικές κρήνες, το δηµοτικό κήπο και την πλατεία µε τη Μεγάλη εκκλησία.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και την αρχαιολογική συλλογή Νεάπολης, την οικία του Ρούσσου Κούνδουρου όπως επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο της ∆ρήρου µόλις 2 χλµ. ανατολικά της Νεάπολης.

∆οκιµάστε το τοπικό ποτό Σουµάδα, αναζητήστε θυµαρίσιο µέλι, αµυγδαλωτά, τυροκοµικά προϊόντα, ρακή και κρασί. Οι ταβέρνες και τα ρακάδικα συγκεντρώνονται γύρω από την πλατεία όπου θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας φαγητά και µεζέδες.

Για την επιστροφή σας επιλέξτε την παλαιά εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου µε προορισµό τον Άγιο Νικόλαο µέσω Λιµνών.