ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το πρόσφορο ή λειτουργιά θα χρειαστείτε:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- ½ φακελάκι ξερής μαγιάς εμπορίου
- λίγο αλάτι
- ½ ποτηριού χλιαρό νερό
- καθώς και την παραδοσιακή σφραγίδα του αποτυπώματος του πρόσφορου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Θα το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα πριν το προσφέρετε στην εκκλησιά, κοσκινίζοντας το αλεύρι μέσα σε μια μεγάλη γαβάθα Στη συνέχεια ανοίγετε μια λακουβίστα στο κέντρο και προσθέτετε το νερό στο ποιο έχετε διαλύσει την μαγιά και το αλάτι.
Ζυμώνετε για περίπου 25 λεπτά με δυνατές κινήσεις. Όλη η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει για το μίξερ με το εξάρτημα της ζύμωσης.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαφρά σκληρή σε περίπτωση που είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέσα σε βαμβακερό ύφασμα και μόλις φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε ένα στρογγυλό πρόσφορο στο οποίο αποτυπώνουμε στο πάνω μέρος τη παραδοσιακή σφραγίδα την οποία έχουμε ελαφρά αλευρώσεις για να βγει καθαρό το αποτύπωμα.
Ανατοποθετούμε το πρόσφορο σε βαμβακερό ύφασμα για 20 περίπου λεπτά.
Ψήνουμε τα πρόσφορο σε προθερμανσμένο φούρνο 190 βαθμούς για 40 λεπτά για 25 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 175 βαθμού μέχρι να ροδίσει.