ΒΟΛΤΑ ΣΤ’ ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ

Aφετηρία της διαδροµής είναι η παραθαλάσσια κωµόπολη της Γεωργιούπολης χτισµένη σε µια περιοχή µε πολλά νερά, πολύ πράσινο και µια ατέλειωτη παραλία, ίσως τη µεγαλύτερη στην Κρήτη.

 Απολαύστε το µπάνιο σας ή επιδοθείτε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Αν θέλετε νε περιηγηθείτε στη φύση, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε από το ιππικό κέντρο της περιοχής άλογο για µια σύντοµη βόλτα.

 Από τη Γεωργιούπολη κινηθείτε νότια, περάστε πάνω από τη γέφυρα της εθνικής οδού και µετά από λίγο θα συναντήσετε το χωριό Κουρνάς, όπου προτείνουµε να κάνετε µια στάση.

Κατηφορίστε µε τα πόδια στη λίµνη (είναι η µοναδική φυσική λίµνη στην Κρήτη), την οποία αξίζει να επισκεφτείτε και από όπου µπορείτε να ενοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα για µια βόλτα, ενώ αν θέλετε να απολαύσετε το µαγευτικό τοπίο από ψηλά, δεν έχετε παρά να κάντε µια πτήση µε παρα πέντε από πίστα ανεµοπτερισµού που υπάρχει στην περιοχή.

 Αφήνοντας πίσω σας τον Κουρνά, κινηθείτε στην επαρχιακή οδό προς Επισκοπή, περάστε το χωριό Φυλακή και συνεχίστε µε νότια κατεύθυνση µε προορισµό την Αργυρούπολη, ένα χωριό µε πολλά νερά και µοναδικό φυσικό κάλλος και ταυτόχρονα γεµάτο ίχνη αρχαίου, αλλά και νεότερου πολιτισµού. Αναζητήστε την περιοχή µε τις πηγές της Αγίας ∆ύναµης, ένα κατάφυτο µέρος µε νερά που κυλούν από κάθε σηµείο.

Παλιά λειτουργούσαν πολλοί υδρόµυλοι για την άλεση σιτηρών και ελαιοκάρπου από τους οποίους σήµερα σώζεται µόνο ένας.

 Λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε τις πηγές του ποταµού Πετρέ, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο µε αιωνόβια πλατάνια.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε είναι η αρχαία νεκρόπολη, το µωσαϊκό της Ρωµαϊκής περιόδου και ένα δέντρο του οποίου η ηλικία είναι αρκετών αιώνων. Περιηγηθείτε επίσης στις αξιόλογες εκκλησίες του χωριού και τέλος, κάντε µια στάση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης για να θαυµάσετε εκθέµατα, όπως εργαλεία, όπλα, είδη χειροτεχνίας κ.α.

 Συνεχίστε τη διαδροµή σας δυτικά και ανηφορίζοντας, σε σχετικά κοντινή απόσταση, µόλις 8 χλµ. θα συναντήσετε την Ασή Γωνιά, ένα χωριό κτηνοτρόφων στη ρίζα των Σφακιανών βουνών. Αφήνοντας πίσω σας την Ασή Γωνιά και συνεχίζοντας ένα δύσκολο αλλά εντυπωσιακό ανήφορο, έπειτα από 11 χλµ. θα συναντήσετε τον Καλλικράτη, ένα πολύ όµορφο χωριό µε παραδοσιακά σπίτια που κατοικείται (µόνο) από το Μάϊο έως το Νοέµβριο.

Αν είστε λάτρεις της φύσης, λίγο έξω από το χωριό θα βρείτε το οµώνυµο φαράγγι, µήκους ενός χιλιοµέτρου. Μπορείτε να το περπατήσετε. Από εδώ κατευθυνθείτε δυτικά και σε κοντινή απόσταση θα δείτε το µικρό χωριό Ασφένδου όπου σε απότοµη πλαγιά υπάρχει το οµώνυµο σπήλαιο τεράστιας αρχαιολογικής σηµασίας, καθώς στο 1960 βρέθηκαν βραχογραφίες που χρονολογούνται στο τέλος της παλαιολιθικής εποχής. Στην περιοχή υπάρχει και το (οµώνυµο) Φαράγγι Ασφένδου.

 Συνεχίστε την πορεία σας (τώρα πια κατηφορίζοντας προς Χανιά), διασχίστε το χωριό Πετρέ και κατευθυνθείτε βόρεια για να συναντήσετε µετά από 11 χλµ. τον Αλίκαµπο. Πριν µπείτε στο χωριό, αριστερά θα δείτε ένα εντυπωσιακό οινοποιείο που µετά από συνεννόηση µπορείτε να επισκεφτείτε και να δοκιµάσετε τα κρασιά της περιοχής.

 Από τον Αλίκαµπο κινηθείτε στην επαρχιακή οδό Βρυσών – Σφακίων µε προορισµό το όµορφο χωριό Βρύσες κτισµένο σε µια κοιλάδα γεµάτη δέντρα, οργιώδη βλάστηση και πολλά νερά. Εδώ κάντε στάση στην πλατεία µε τα πλατάνια και απολαύστε το τοπίο µε το ποτάµι και τις πάπιες. Υπάρχουν λίγα δωµάτια για διαµονή, αλλά το φαγητό εδώ µπορεί να γίνει πραγµατική απόλαυση, αφού οι ταβέρνες είναι δίπλα στο ποτάµι.

 Το χωριό φηµίζεται για τα γαλακτοκοµικά του προϊόντα. ∆οκιµάστε το τοπικό κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι (ίσως τα πιο νόστιµα που έχετε δοκιµάσει), γνωστά σε όλη την Κρήτη για τη χαρακτηριστική τους γεύση. Επίσης, οι Βρύσες είναι το καταλληλότερο µέρος για να δοκιµάσετε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της ∆υτικής Κρήτης: τις παραδοσιακές Σφακιανές πίτες µε τυρί και µέλι. Συνεχίζοντας ανατολικά, σε δέκα περίπου λεπτά θα βρεθείτε πίσω στη Γεωργιούπολη, απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η εντυπωσιακή διαδροµή.