ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ

Ξεναγηθείτε στα όρια τριών χωρών. Γευτείτε λιµνίσια ψάρια µε παραδοσιακό τσίπουρο. Η διαδροµή προτείνεται όλο τον χρόνο για χιονοδροµικό, φυσιολατρικό και εκκλησιαστικό τουρισµό.

 Αφετηρία της διαδροµής είναι η πόλη της Φλώρινας προς το χιονοδροµικό κέντρο, κατόπιν το Πισοδέρι και µετά το Ανταρτικό.

Το Ανταρτικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα σπίτια είναι στο σύνολό τους πλινθόκτιστα. Στον παλιό νερόµυλο του χωριού θα βρείτε τώρα µια ταβέρνα για να γευτείτε τοπικούς παραδοσιακούς µεζέδες.

 Στον ανεπανάληπτης οµορφιάς χώρο των Πρεσπών για να θαυµάσετε τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα που συνιστούν εθνικό δρυµό µε εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα.

Αφεθείτε στη µαγεία της φύσης και στην πτηνοπαρατήρηση.

 Η διαδροµή συνεχίζεται µέχρι τον οικισµό του Λαιµού.

Στο χωριό υπάρχει κατάλυµα προς διανυκτέρευση, καθώς και καφενεία και ταβέρνες, αλλά και καταστήµατα µε τοπικά προϊόντα.

 Αφήνοντας το Λαιµό κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Γερµανό.

Περιηγηθείτε στον οικισµό και θαυµάστε τα πέτρινα σπίτια µε χαγιάτι στην πρόσοψη.

 Αναζητήστε το βυζαντινό ναό Αγίου Γερµανού. Σταµατήστε στο Κέντρο Πληροφόρησης για το φυσικό περιβάλλον, συµµετάσχετε σε κάποια από τις οργανωµένες ξεναγήσεις. Στις ταβέρνες της περιοχής δοκιµάστε τοπικά εδέσµατα όπως φασολάδα µε χωριάτικο λουκάνικο, πέστροφα κ.α. Επίσης υπάρχει παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου.

 Από τον Άγιο Γερµανό κινηθείτε νοτιοδυτικά για να φθάσετε στο νησί του Αγίου Αχιλλείου.

∆εν κυκλοφορούν οχήµατα και σε 1 ώρα µπορείτε να εξερευνήσετε όλο το νησί µε τα πόδια. Επισκεφτείτε την περίφηµη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Αν βρεθείτε εδώ το καλοκαίρι φροντίστε να παρακολουθήσετε τα «Πρέσπεια» στα τέλη Αυγούστου.

 Από τον Άγιο Αχίλλειο, στρίψτε µε κατεύθυνση τους Ψαράδες, το µοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Περπατήστε ως την µύτη του ακρωτηρίου Ρότι, µε χαρακτηριστικό κιόσκι απ’ όπου θα απολαύσετε την ανεπανάληπτη θέα προς τη Μεγάλη Πρέσπα.

Ενοικιάστε βάρκα από το λιµανάκι για να ξεναγηθείτε στα πρωτοβυζαντινά ασκηταριά.

Στον οικισµό λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια µε εδέσµατα της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας.

 ∆οκιµάστε λιµνίσια ψάρια όπως γριβάδι πλακί, πιπεριές Φλωρίνης γεµιστές µε ανθότυρο, λάχανο τουρσί, σουτζουκάκια.

 Η διαδροµή ολοκληρώνεται µε σηµείο επιστροφής τη Φλώρινα.