ΧΡΩµΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩµΑΤΑ

Η διαδροµή έχει ως αφετηρία την Κοζάνη. Ακολουθήστε την οδό Ιωνίας και Ιωακείµ Λιούλια για να φθάσετε στον Κρόκο, γνωστό από το οµώνυµο προϊόν που καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα µε ιδιαίτερα γευστικές, χρωστικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Επισκεφθείτε τον Αναγκαστικό Συνεταιρισµό Κροκοπαραγωγών όπου θα σας ενηµερώσουν σχετικά µε την παραγωγή του προϊόντος και θα σας προµηθεύσουν µε µερικά γραµµάρια από το “χρυσάφι” της Κοζανίτικης γης.

 Η διαδροµή συνεχίζει νοτιοδυτικά.

∆ιασχίστε τους οικισµούς Άνω και Κάτω Κώµη, Κήπο και Καισαρειά για να φθάσετε στη συνέχεια στην Αιανή, έναν από τους σηµαντικότερους βυζαντινούς και µεταβυζαντινούς οικισµούς της περιοχής.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Η Αιανή είναι γνωστή στην ευρύτερη περιοχή για τα ψητά κρέατα και τα τοπικά φαγητά και αποτελεί τόπο συνάντησης καλοφαγάδων.

 Εγκαταλείποντας την Αιανή κατευθυνθείτε ανατολικά. Επόµενος σταθµός ο οικισµός Μικροβάλτου όπου στα ανατολικά του θα συναντήσετε τα “Μπουχάρια”.

Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόµενο, µοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την καλλιτεχνική διάθεση της φύσης.

 Συνεχίστε προς τα Σέρβια, κωµόπολη ανάµεσα στον Αλιάκµονα και τους πρόποδες των Πιερίων. Ανεβείτε στο κάστρο των Σερβίων όπου εκτός από τα ερείπια του βυζαντινού ναού και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που ενώνει το βυζαντινό λόφο µε τη νέα πόλη, µπορείτε να απολαύσετε ένα περίπατο στο πετρόστρωτο µονοπάτι και τη µεγαλειώδη θέα της εύφορης κοιλάδας µέχρι τη λίµνη Πολυφύτου.

Aν σας αρέσει το περπάτηµα και η περιπέτεια, διασχίστε το µεγάλο και το µικρό φαράγγι των Σερβίων και ψάξτε για τα «γλυπτά» της φύσης.

 Αναχωρώντας από τον οικισµό των Σερβίων κινηθείτε στην επαρχιακή οδό προς Βελβεντό. Έχοντας διανύσει περίπου 15 χλµ. θα βρεθείτε στο Βελβεντό, την όµορφη κωµόπολη µε πολλά νερά και πράσινο, περισσότερους από 50 ναούς και εξωκκλήσια και ατέλειωτες εκτάσεις µε ροδακινιές. Επισκεφθείτε το λαογραφικό µουσείο και θαυµάστε βυζαντινούς και µεταβυζαντινούς ναούς.

Αναζητήστε µε πεζοπορία τους καταρράκτες στο «Σκεπασµένο» σε απόσταση 3 χλµ. Β.Α. του Βελβεντού.

Φυσικά δε γίνεται να φύγετε από τον Βελβεντό χωρίς προηγουµένως να περιηγηθείτε στα κελάρια επισκέψιµων οινοποιείων.

 Αν όλα όσα είδατε και ζήσατε σας άνοιξαν την όρεξη, οι ταβέρνες της περιοχής θα ικανοποιήσουν κάθε γαστρονοµική σας επιθυµία, ενώ µπορείτε να προµηθευτείτε και ποικιλία µαρµελάδων και γλυκών κουταλιού από το γυναικείο συνεταιρισµό. Επόµενος σταθµός η Νεράιδα, ένα τουριστικό χωριό, µε καταπληκτική θέα, κτισµένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από την Γέφυρα Σερβίων. Η πλεονεκτική της τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

 Η διαδροµή ολοκληρώνεται µε επιστροφή στην Κοζάνη όπου αξιόλογα σηµεία επίσκεψης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που θα σας ταξιδέψουν νοερά πίσω στο χρόνο και τα αρχοντικά Λασσάνη και Βούρκα. Περπατήστε στην πλατεία µε τις πολλές καφετέριες, ταβέρνες και ζητήστε να δοκιµάσετε Κοζανίτικες γεύσεις όπως πίτες, µπάτζο, τουλουµίσιο, γιαπράκια, κιχιά κ.α. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στην Κοζάνη έχετε να επιλέξετε µεταξύ αρκετών ξενοδοχείων.