ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διαδροµή ξεκινάει από τη Λευκίµµη, την «αρχόντισσα του νότου» κτισµένη σε µια εύφορη πεδιάδα µε ελαιώνες και αµπελώνες. Στη µέση του οικισµού το ποτάµι χωρίζει τη Λευκίµµη σε δύο µέρη.

Από τη µια και από την άλλη θα βρείτε καφενεία, ταβέρνες και διάφορα µαγαζιά. Σταµατήστε για φαγητό και δοκιµάστε παραδοσιακές συνταγές µε φρέσκο ψάρι.

 Επισκεφτείτε τις εκκλησίες των Αγίων Αναργύρων και Αγίου Αρσενίου, καθώς και τη Μονή της Παναγίας Κεράς των Αγγέλων. Μη φύγετε χωρίς να περάσετε από τις αναστηλωµένες αποθήκες αλατιού (αλυκές) των Ενετών που απέχουν ελάχιστα από τη Λευκίµµη και αν είστε τυχεροί θα δείτε εκατοντάδες Φλαµίγκο να ξεκουράζονται για το µακρύ τους ταξίδι.

 Επόµενο σηµείο της διαδροµής είναι χωρια Βιταλάδες και Περιβόλι µε τις υπέροχες παραλίες του Γαρδένου, Μάρτα, Μέγα Χορού, Καλυβιώτη και Μαραθιά όπου µπορείτε να απολαύσετε το µπάνιο σας, να γευθείται νόστιµους ψαροµεζέδες επίσης θα βρείτε καταλύµατα για τη διαµονή σας.

 Συνεχίστε την πορεία σας βορειοδυτικά για να φτάσετε µετά από 4 χλµ. στον παραδοσιακό οικισµό Αργυράδες, ένα από τα παλιότερα χωριά µε µοναδική αρχιτεκτονική και χαρακτηριστικά στενά βενετσιάνικα καντούνια.

 Από εδώ ακολουθήστε βόρεια την επαρχιακή οδό για να συναντήσετε την περιοχή Λίνια όπου θα θαυµάσετε το ναό Οδηγήτριας των Κορισσίων και τη Μονή Παντοκράτορα αλλά και τον µεσαιωνικό πύργο του Ντούρη.

Περιηγηθείτε στη µαγευτική λίµνη Κορισσίων, ένα µοναδικό υγροβιότοπο όπου θα παρατηρήσετε σπάνια πουλιά και φυτά.

 Στη λίµνη υπάρχει µεγάλος αριθµός ψαριών (Κέφαλοι) από τους οποίους οι ντόπιοι παρασκευάζουν ένα εκλεκτό είδος αυγοτάραχου το οποίο πρέπει να δοκιµάσετε.

 Εκει θα συναντήσετε και την φηµισµένη παραλία του Ίσσου όπου θα σας εντυπωσιάσουν οι τεράστιοι κόκκινοι αµµόλοφοι, που θυµίζουν έρηµο Σαχάρα. Θα µείνετε άφωνοι από τα άσπρα κρίνα και τα 14 διαφορετικά είδη ορχιδέας που φυτρώνουν εκεί καθώς και το µοναδικό δάσος από µικρούς Κέδρους.

 Στη συνέχεια ανηφορίστε στο χωριό Χλοµό, από τα πιο παλιά χωριά του νησιού, περιτριγυρισµένο από πράσινο. Στο µισό της διαδροµής, στη θέση «Μπόϊκου» απολαύστε τη µοναδική θέα.

Σε µικρή απόσταση από τα Λίνια µπορείτε να επισκεφτείτε οικολογικό αγρόκτηµα όπου λειτουργεί και ταβέρνα µε καλοµαγειρεµένα Κερκυραϊκά πιάτα µε βιολογικά προϊόντα (κόκορα παστιτσάδα, µπακαλιάρο µπιάνκο, κ.α.).

 Από εκεί κατευθυνθείτε βόρεια µέχρι να συναντήσετε τα Βραγκανιώτικα και τα Χλοµωτιαννά όπου αξιόλογο µνηµείο είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτισµένη το 1699. Σταµατήστε σε κάποιον από τους φούρνους στην πορεία της διαδροµής για να αγοράσετε τοπικά εδέσµατα.

Από τα Βραγκανιώτικα κινηθείτε προς το γραφικό παραδοσιακό Άγιο Ματθαίο που περικλείεται από ένα τεράστιο δάσος µε βελανιδιές και άγριες ελιές. Σταµατήστε και απολαύστε τη θέα στην καταπράσινη ύπαιθρο.

 Ακολουθήστε το λίθινο δροµάκι που θα σας οδηγήσει στην εγκαταλελειµένη Μονή Παντοκράτορα στην κορυφή του λόφου όπου θα δείτε και την σπηλιά «Τρύπα του Πελάου» που σύµφωνα µε την παράδοση επικοινωνεί µε τη θάλασσα. Ακόµη, επισκεφτείτε το ενετικό φρούριο του Γαρδικίου σε κοντινή απόσταση. Στον οικισµό θα βρείτε µοναδικές παραλίες όπως αυτή του Χαλικούνα, ταβέρνες για ένα απολαυστικό ταξίδι στην Κερκυραϊκή κουζίνα, αλλά και καταλύµατα εάν θέλετε να διανυκτερεύσετε.

 Επιστρέψτε πίσω µε κατεύθυνση τη Μεσογγή παλιό ψαροχώρι και διεθνές τουριστικό θέρετρο που διαθέτει όλων των ειδών τις τουριστικές υποδοµές.

 Η διαδροµή συνεχίζει παραλιακά προς την Μπούκαρη και το όµορφο ψαροχώρι του Πετριτή, που πρέπει να κάνετε στάση για φαγητό, καθώς η περιοχή φηµίζεται για τις καλές ψαροταβέρνες της.

 Από τον Πετριτή προχωρήστε νότια προς το Περιβόλι και από εκεί συνεχίστε ανατολικά για να καταλήξετε στη Λευκίµµη. Από το λιµάνι της Λευκίµµης µπορείτε µε πλοίο να πάτε στο νησί των Παξών.

 Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι µε το µοναδικό καταπράσινο περιβάλλον, τα γραφικά λιµανάκια τους, παραδοσιακούς οικισµούς καθώς και οι µοναδικές σε οµορφιά θαλάσσιες σπηλιές της ∆υτικής ακτής αποτελούν κέντρο αναφοράς για το θαλάσσιο τουρισµό της Αδριατικής και του Ιονίου. Μια περιήγηση στα γραφικά χωριά του Γαϊου, της Λάκκας και του Λογγού θα σας µείνει αξέχαστη. Γευτείτε µοναδικές θαλάσσιες λιχουδιές στις δεκάδες ψαροταβέρνες και ψωνίστε τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα που παράγονται.