ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Με έξοδο στην Αλεξάνδρεια από την Εγνατία οδό, ξεκινάµε τη διαδροµή ακολουθώντας κυκλική πορεία µήκους 83 χλµ.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να τη διανύσετε µε αυτοκίνητο είναι 1 ώρα και 50 λεπτά (χωρίς στάσεις). Τη διαδροµή –καθόλη τη διάρκεια του χρόνου- θα απολαύσουν επισκέπτες µε πολιτιστικά ενδιαφέροντα, γαστροτουρίστες και οικοτουρίστες, οι όποιοι µπορούν να κάνουν πεζοπορία, ποδηλασία και πτηνοπαρατήρηση.

 Από την Αλεξάνδρεια ως τη Βέροια, αν βρεθείτε την άνοιξη θα εκπλαγείτε από το τοπίο µε τις ανθισµένες ροδακινιές.

 Γευτείτε τηγανιά, κυνήγια, σαρµάδες, κρασάκι, τσίπουρο και µπάτζο.

 Επισκεφτείτε το Βήµα του Απόστολου Παύλου, τις παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας, το Μουσείο Εκπαίδευσης στην Αγ. Βαρβάρα, ενώ µπορείτε να κάνετε στάση στο φράγµα του Αλιάκµονα για καφέ και δραστηριότητες αναψυχής.

 Επισκεφτείτε το Μετόχι Πρόδροµου και να βρείτε τον επισκέψιµο αµπελώνα της περιοχής, µε την υπέροχη θέα στο φράγµα, πριν συνεχίσετε για τη Βεργίνα-αρχαία πόλη των Αιγών (στους αρχαιολογικούς χώρους θα χρειαστείτε ξεναγό) µε το υπέροχα διαµορφωµένο Τάφο του Βασιλιά Φίλιππου του Β΄.

Αν βρεθείτε στη Μελίκη 21 Μαΐου, θα παρακολουθήσετε το έθιµο των Αναστενάρηδων. Στην Κυψέλη επισκεφτείτε το µοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης, καταλήγοντας στην Αλεξάνδρεια, όπου αν βρεθείτε το Σεπτέµβριο-Οκτώβριο συµµετέχετε στη Γιορτή Πίτας.

 Γευτείτε τοπικά εδέσµατα όπως ζυγούρι, µπάτζο, αγριογούρουνο, τηγανιά µε διάφορα κρέατα, φασουλοταβά, σαρµάδες, χασάπικο και σούβλες, στη Βέροια, στα Ασώµατα, στην Άµµο, στη Βεργίνα, στο Νεόκαστρο, στο Ν. Πρόδροµο και την Αλεξάνδρεια, ενώ µπορείτε να διαµείνετε σε ξενοδοχεία, αγροτουριστικά καταλύµατα, παραδοσιακούς ξενώνες στη Βέροια, Ασώµατα, Μετόχι Πρόδροµου, Βεργίνα και Αλεξάνδρεια.

 Επιβάλλεται να κάνετε παρατήρηση πουλιών στην περιοχή RAMSAR (Άγιος Νικόλαος περιοχή Κλειδίου).