ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Τραχανάς
Τραχανάς
Προέλευση: Ημαθία
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Θα φταίξουμε νόστιμο σπιτικό τραχανά εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας:

  • 1 κιλό πρόβιο ή κατσικίσιο γάλα
  • ½ κιλό αγελαδινό
  • 1½ κιλό μαλακό αλεύρι
  • 1½ κιλό σκληρό χοντρό σιμιγδάλι
  • μια κουταλιά της σούπας αλάτι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να βράσει, ενώ αναμιγνύουμε σε μια μεγάλη γαβάθα το αλεύρι το σιμιγδάλι και τα αλάτι κρατώντας μια κούπα από το αλεύρι έξω από αυτό.

Κάνουμε μια λακουβιστα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το γάλα ζυμώνοντας το μαλακά. Θέλουμε να πετύχουμε μια τριφτή και όχι σφιχτή ζύμη και γι΄αυτό την βελτιώνουμε προσθέτοντας λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει έξω. Εάν το γάλα έχει πολλά λιπαρά ίσως να χρειαστούμε και μια κούπα αλεύρι ακόμη κάνοντας τη ζύμη τριφτή.

Σε πολυκόπτη κουζίνας βάζουμε λίγη από τη ζύμη και την τεμαχίζουμε σε μικρά ακανόνιστα κομματάκια απλώνοντας την σε ξερό μάλλινο πανί, πάνω σε μεγάλη επιφάνεια σε ξερό και σκιερό χώρο.

Με το τελείωμα του μικροτεμαχισμού όλης της ζύμης τοποθετούμε από επάνω ένα κομμάτι τούλι για προστασία και την αφήνουμε για 5 -7 ημέρες ανακατεύοντας τον κατά διαστήματα, ώστε να ξεραθεί τελείως.

Τον συντηρούμε τόσο σε πάνινα σακούλια όσο και σε γυάλινα βάζα και θα τον παρασκευάσουμε σε μια τραχανόσουπα με αναλογία ένα φλιτζάνι του καφέ για κάθε λίτρο νερού και την αναλογία του βουτύρου στην διακριτική σας διάθεση.

Με τον ίδιο τραχανά κάνουμε τραχανόπιτες και τραχανοκεφτέδες.