ΞΥΠΝΗΜΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Ξεκινάµε από τη βόρεια πύλη της Ελλάδας, το Κιλκίς, την πρωτεύουσα του νοµού, κτισµένη στους πρόποδες του λόφου του Αη Γιώργη όπου σώζεται η µεταβυζαντινή (1830) οµώνυµη Ιερά Μονή.

Κατηφορίζοντας το λόφο βρίσκουµε το διώροφο Σπήλαιο, οι κοραλλιογενείς σχηµατισµοί του οποίου καθώς και οι θεραπευτικές του ιδιότητες για παθήσεις του αναπνευστικού συστήµατος, το κατατάσσουν ως ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσµίως. Σπάνια ευρήµατα από το Σπήλαιο, όπως απολιθωµένα οστά και δόντια τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων θα βρούµε, λίγα µέτρα πιο ψηλά, στην Έκθεση Παλαιοντολογίας του λόφου Αγ. Γεωργίου.

Στους πρόποδες του λόφου, φθάνουµε στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται µοναδικά ευρήµατα όπως ο µοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα Κούρος της αρχαίας Ευρωπού (6ος π.Χ. αι.), τα τέσσερα µνηµειακά αγάλµατα από τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού καθώς και µια σειρά από κεραµικά της πρώιµης Εποχής του Σιδήρου. Η περιπλάνησή µας στους πεζόδροµους της πόλης µας επιφυλάσσει πολλές προτάσεις γευστικής ανάπαυλας σε εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί µε ονοµαστά και ποιοτικά (Π.Ο.Π.) τοπικά κρασιά και γαλακτοκοµικά / τυροκοµικά προϊόντα όπως φέτα, κασέρι, µανούρι. Την τυροκοµική παράδοση έχουν εµπλουτίσει µε τις τεχνικές τους οι πρόσφυγες Πόντιοι και έτσι παράγονται σήµερα προϊόντα όπως το γαΐς τυρί, το πασκιτάν, το τσιολακίκ κ.ά.

Συνεχίζουµε το οδοιπορικό µας για τα χωριά της οροσειράς των Κρουσίων, στα βορειανατολικά του νοµού Κιλκίς και περνώντας από την Αργυρούπολη και τον ∆ιπόταµο φτάνουµε στην Τέρπυλλο, την άλλοτε έδρα του δήµου Κρουσσών. Ονοµαστό στην περιοχή το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήµονος στις 27 Ιουλίου ενώ µε ιδιαίτερη λαµπρότητα γιορτάζεται και το έθιµο της «Μπάµπως» ή «Μαµής» (συµπόσιο γυναικών, εγκλεισµός ανδρών στο σπίτι, κλπ), στις 8 Ιανουαρίου.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, συναντάµε το Αγίασµα, µια γραφική και ειδυλλιακή τοποθεσία. Η διαδροµή µας συνεχίζεται για τα χωριά Κοκκινιά και Μελισσουργειό. Πρόκειται για µια ευχάριστη και ξεκούραστη διαδροµή, µοναδική εµπειρία για κάθε συνειδητό φυσιολάτρη. Τα καφενεδάκια της περιοχής λειτουργούν και σαν ταβέρνες, όπως σχεδόν και σε όλα µικρά χωριά.

Η φιλοξενία των ποντιακής καταγωγής κατοίκων τους σίγουρα θα µας αποζηµιώσει.

Μια µοναδική στάση ανάπαυλας αποτελεί το Παρόχθιο, χτισµένο στις πλαγιές της οροσειράς των Κρουσσίων, πνιγµένο κυριολεκτικά στο καταπράσινο περιβάλλον. Ένας καφές στα παραδοσιακά καφενεδάκια του οικισµού είναι ότι χρειάζεται.

Λίγα χιλιόµετρα µετά, και στο ενδιάµεσο της διαδροµής µε την Ποντοκερασιά θα συναντήσουµε ένα ζωντανό µουσείο φύσης, τον γνωστό σε όλους Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων. Για τους φίλους της φύσης αποτελεί µία πραγµατική εναλλακτική πρόταση σε ένα µαγευτικό τοπίο. Αιωνόβια πλατάνια, φράξοι, καταπράσινες βαλανιδιές και πανύψηλες οξιές συνυπάρχουν αρµονικά µε εκατοντάδες ενδηµικά φυτά των Βαλκανίων που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου µε αποκορύφωµα το τέλος της άνοιξης.

Ας τα ανακαλύψουµε µέσα από διαφορετικές διαδροµές περιήγησης που περιλαµβάνουν βραχόκηπους, αργυρόχρωµους φαρµακευτικούς και αρωµατικούς κήπους, καταρράκτες, µικρές λίµνες, ρυάκια, διαµορφωµένα µονοπάτια, λιβάδια και δασικές εκτάσεις.

Μετά την θαυµάσια αυτή ανάπαυλα καταλήγουµε στην Ποντοκερασιά, το παλαιό «Παπράτ», το χωριό της φτέρης που βρίσκεται στο υψηλότερο σηµείο της οροσειράς των Κρουσίων, στην κορυφή Μαυροβούνι, περιτριγυρισµένο από δάση µε πλούσια χλωρίδα. Ας γνωριστούµε µε τη φύση µέσα από περιπάτους και γιατί όχι και µέσα από άλλα σπορ, όπως ιππασία, ποδηλασία, αεροπτερισµό.

Στον οικισµό υπάρχει και οικοτουριστική µονάδα η οποία θα µας προσφέρει εκτός από κατάλυµα, µοναδικές εµπειρίες δράσης και διασκέδασης στο πάρκο ψυχαγωγίας.

Οι τοπικές λιχουδιές αποτελούν µια άλλη πλευρά της απόλαυσης. Ας γευτούµε τις ξεχωριστές και µε πλούσια συστατικά σαλάτες από ρόκα ή από σπανάκι.

Ας απολαύσουµε αγριογούρουνο σαλµί ή µαγειρεµένο ελάφι ή χοιρινή τηγανιά συνοδευόµενα µε εκλεκτά κρασιά της περιοχής.

Αφήνοντας πίσω µας την Ποντοκερασιά επιστρέφουµε στο δρόµο προς Τέρπυλλο για να οδηγηθούµε από εκεί στην Ευκαρπία, κοµβικό οικισµό µε ιδιαίτερα καλή φήµη στην ευρύτερη περιοχή για το καλό φαγητό στις γραφικές ταβέρνες.

Τελευταία στάση στη διαδροµή µας το Χέρσο, παλιά έδρα του οµώνυµου δήµου και εµπορικό κέντρο της περιοχής. Εδώ υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετερίες. Με τα περιβόλια να λάµπουν στο φως του ήλιου, µε την περίφηµη µαγειρική των Ποντίων, µε τη γεµάτη από πλούσια αρώµατα γεύση, επιστρέφουµε στο Κιλκίς ...