ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Σηµείο εκκίνησης της διαδροµής είναι η πόλη της Ζακύνθου µε τις πλακόστρωτες πλατείες και τους γραφικούς δρόµους.

Ενδιαφέροντα σηµεία επίσκεψης είναι η εκκλησία του Αγίου ∆ιονυσίου, η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου, τα Μουσεία ∆ιονύσιου Σολωµού και Επιφανών Ζακυνθίων, και το Μεταβυζαντινό Μουσείο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ψηλότερο σηµείο της πόλης µε το επιβλητικό ενετικό φρούριο και τη µαγευτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στη συνέχεια, σε απόσταση περίπου 10 χλµ. θα συναντήσετε το χωριό Μαχαιράδο, µε την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Μαύρας από τον 14ο αιώνα.

Επισκεφτείτε τα οινοποιεία της περιοχής και αγοράστε κρασιά της αρεσκείας σας.

Αν πεινάσετε θα βρείτε πολλές καλές ταβέρνες στην γύρω περιοχή, που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα όπως κοκκινιστό κουνέλι, κόκορα κρασάτο και ντόπιο κρασί.

Η διαδροµή συνεχίζει µε νοτιοανατολική κατεύθυνση προς την επαρχιακή οδό Παντοκράτορα – Κατασταρίου για να φτάσει µετά από 1 χλµ. στο Λαγωπόδο. Σταµατήσετε για προσκύνηµα στην Ιερά Μονή Ελευθερώτριας και απολαύστε καλό κρασί µε στάση στο επισκέψιµο οινοποιείο της περιοχής.

Επιστρέψτε στην επαρχιακή οδό Παντοκράτορα – Κατασταρίου, διασχίστε το πεδινό οικισµό Μουζάκι και κατευθυνθείτε προς το Παντοκράτορα, ένα από τα µεγαλύτερα χωριά της Ζακύνθου χτισµένο στους πρόποδες του βουνού.

Επισκεφτείτε τον οµώνυµο ναό και τη Σαρακίνα, ερείπιο αρχοντικής έπαυλης. Αν θέλετε να δροσιστείτε πηγαίνετε µέχρι τον κόλπο του Λαγανά, µε την αµµώδη παραλία και τα ρηχά, ζεστά νερά και τον σηµαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της χελώνας Caretta – Caretta, σε όλη τη Μεσόγειο.

Στο Λαγανά λειτουργούν πολλά τουριστικά καταλύµατα, ροµαντικά µπαράκια και εστιατόρια πάνω στη θάλασσα που σερβίρουν Ελληνική και ∆ιεθνή κουζίνα.

Αναχωρώντας από το Παντοκράτορα κατευθυνθείτε προς το χωριό Λιθακιά και επισκεφτείτε το ελαιοτριβείο – εκθετήριο της περιοχής για να ξεναγηθείτε στην υπαίθρια έκθεση παλαιών µηχανηµάτων και να δοκιµάσετε λάδι µε φρέσκο χωριάτικο ψωµί. Αν πεινάσετε, σταµατήστε για φαγητό επιλέγοντας µια από τις πολλές ταβέρνες.

Η διαδροµή συνεχίζει βορειοδυτικά µε κατεύθυνση το Κοιλιωµένο. Περιηγηθείτε στον οικισµό όπου διατηρούνται παραδοσιακά σπίτια του 16ου αιώνα και αναζητήστε το γυναικείο συνεταιρισµό όπου θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα, φρέσκο ζυµωτό ψωµί, γλυκά του κουταλιού και παξιµάδια.

Συνεχίζοντας ευθεία, κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Λέοντα, µε θέα προς τη µεριά της θάλασσας να σας µαγεύει.

Επισκεφτείτε το παραδοσιακό τυροκοµείο και δοκιµάστε εκλεκτά ζακυνθινά τυριά.

Στη συνέχεια, ανακαλύψτε δυο καλά κρυµµένα µυστικά της Ζακύνθου, το Πόρτο Ρόξα και τον Λιµνιώνα με τα απότοµα βράχια που οδηγούν σε βαθιά, κρυστάλλινα και κρύα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου.

Επόµενος σταθµός της διαδροµής είναι η Λούχα, ένα από τα χωριά της Ζακύνθου που διατηρεί την αυθεντικότητά του και δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Περπατήστε στα πλακόστρωτα δροµάκια µέσα και γύρω από το χωριό, που οδηγούν στα Ενετικά πηγάδια και το ξακουστό πέτρινο ανεµόµυλο.

Μετά από περίπου 5 χλµ. θα βρείτε µπροστά σας την Αγία Μαρίνα.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλµη που φιλοξενεί µια αξιόλογη συλλογή χλωρίδας και πανίδας. Πριν φύγετε, αξίζει τον κόπο να κάνετε µια στάση στο εργαστήρι παραδοσιακής ενδυµασίας και χειροτεχνηµάτων.

Κατηφορίζοντας θα συναντήσετε τον οικισμό ∆ράκας, τον οποίο διασχίζετε και φτάνετε στο Σκουλικάδο, όπου αξίζει να θαυµάσει κανείς το ναό του Αγ. Νικολάου του Μεγαλοµάτη µε τη θαυµατουργή εικόνα και το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και θεατρικές στολές.

Στη συνέχεια της διαδροµής µας και περνώντας από τα γραφικά χωριουδάκια Αγ. ∆ηµήτριος, Ψαραίικα, φτάνετε στο Καλλιπάδο, όπου αξίζει να επισκεφτείτε το οινοποιείο της περιοχής.

Συνεχίζετε προς τα χωριά Βανάτο και Γαιτάνι για να φτάσετε στο Κυδώνι, έναν οικισµό στους πρόποδες του Κάστρου.

Ανακαλύψτε ένα οργανωµένο αγρόκτηµα µε επισκέψιµο οινοποιείο, µοναδική κάβα παλαίωσης και παραδοσιακά καταλύµατα.

Από εκεί φτάνετε στη πόλη της Ζακύνθου όπου και ολοκληρώνεται η περιήγησή σας.

Χαλαρώστε και θαυµάστε την υπέροχη θέα της πόλης δοκιµάζοντας «φρυγανιά». ένα εύγευστο και ελαφρύ ζακυνθινό γλυκό.