ΕΠΙ ΓΗΣ...ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Η διαδροµή µε αφετηρία την πόλη της Βέροιας, έχει κυκλική πορεία, διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά (µε το αυτοκίνητο) χωρίς στάσεις διανύοντας περίπου 105 χιλιόµετρα.

Αφορά επισκέπτες µε πολιτιστικά ενδιαφέροντα, γαστροτουρίστες, οινοτουρίστες και λάτρεις των χειµερινών σπορ. Αξίζει να διανυθεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κεντρικά σηµεία της διαδροµής είναι η πρωτεύουσα της Ηµαθίας Βέροια, µη παραλείποντας να περάσετε κύρια από τις διατηρητέες συνοικίες της Μπαρµπούτας και της Κυριώτισσας, το Βήµα του Απ. Παύλου, καθώς και η Νάουσα, στην οποία µπορείτε να επισκεφτείτε το Χώρο Θυσίας, τα επισκέψιµα οινοποιεία, και τα ρακοκάζανα την περίοδο του τσίπουρου. Κατά την περίοδο της Αποκριάς διοργανώνονται πολλές γιορτές και γλέντια στους δρόµους της πόλης µε κυρίαρχο το δρώµενο του Γενίτσαρου και της Μπούλας, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας.

«Επισκεφτείτε το µοναστήρι της Παναγίας Σουµελά (στο χωριό Καστανιά), τόπο προσκυνήµατος των απανταχού Ποντίων, όπου φυλάσσεται και η εικόνα της Παναγίας φτιαγµένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά».

Στα χιονοδροµικά Κέντρα του Σελίου και των Τριών Πέντε Πηγαδιών, µπορείτε να απολαύσετε το χιόνι κατά τους χειµερινούς µήνες και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, το υπέροχο τοπίο του Βερµίου. Στο Γιαννακοχώρι βρίσκεται ο µεγαλύτερος αµπελώνας της περιοχής, καθώς και το υπέροχο φαράγγι της Κράστας, µια υπέροχη διαδροµή πεζοπορίας, µέσα σε δάσος και νερό, µε αρκετούς σταθµούς ξεκούρασης που οι ντόπιοι φρόντισαν να δηµιουργήσουν. Στη Σχολή Αριστοτέλη και την επίσκεψη στους Μακεδονικούς Τάφους στην ευρύτερη περιοχή των Λευκαδίων και του Κοπανού, ίσως να χρειαστείτε ξεναγό. Στον Τρίλοφο, επισκεφτείτε το Ναό του Αγ. Τρύφωνα, προστάτη των αµπελουργών και περιηγηθείτε σε οινοποιεία και κέντρο ιππασίας.

Γευτείτε αγριογούρουνο, µπάτζο, κρασί, τσίπουρο και ρεβανί, σε χώρους εστίασης που επιλέγετε στη Βέροια, Κουµαριά, Σέλι, Νάουσα, Στράντζα. Τοπικά προϊόντα µπορείτε να προµηθευτείτε από τη Βέροια, τη Νάουσα, και τον Τρίλοφο.

Σε όλη τη διαδροµή µπορείτε να κάνετε παράλληλες δραστηριότητες αγροτουρισµού, χιονοδροµίας, µαθήµατα γευσιγνωσίας και να απολαύσετε τα «καζανέµατα» και την περίοδο της Αποκριάς. Υποδοµές διανυκτέρευσης θα βρείτε στη Βέροια, στο Σέλι, τη Νάουσα, και το Αρκοχώρι.