ΞΑΚΟΥΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

1η ΗΜΕΡΑ: Ανακαλύπτοντας τη Βέροια

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Η γνωριμία με την ιστορική πόλη της Βέροιας και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη του ταξιδιού. Η περιήγηση ξεκινά με επίσκεψη στα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Βλάχων και Βλαχογιάννειο Μουσείο). Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στις παλιές συνοικίες, την Κυριώτισσα όπου θα θαυμάσουμε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και την Μπαρμπούτα όπου βρίσκεται ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους εβραϊκούς οικισμούς με τη Συναγωγή. Κατόπιν θα επισκεφθούμε το πασίγνωστο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η μοναδική εξακριβωμένη θέση απ' όσες πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ενώ παραδίπλα βρίσκεται το παλιό τούρκικο τζαμί. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της επιλογής μας όπου θα γνωρίσουμε τη Βεργιώτικη κουζίνα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να δοκιμάσουμε φασουλοταβά και λουκάνικα. Για επιδόρπιο θα πάμε στην πλατεία Αγίου Αντωνίου και θα αγοράσουμε ρεβανί που φτιάχνεται από το 1886 - το γευστικό σήμα κατατεθέν της Βέροιας. Το απόγευμα θα είναι αφιερωμένο στην αγορά της πόλης με τα πολλά και μοναδικά τοπικά προϊόντα. Ειδικότερα, θα επισκεφθούμε καταστήματα τυροκομικών προϊόντων όπου θα δοκιμάσουμε διάφορα είδη τυριών όπως καπνιστό τυρί, μπάτζο, φέτα, καθώς και άλλα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και διασκέδαση. Διανυκτέρευση. Αν βρεθούμε στην περιοχή την περίοδο των Χριστουγέννων μπορούμε να συμμετέχουμε στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες περιοχές.

 

2η ΗΜΕΡΑ: Τρίλοφο, Νάουσα, Στράντζα, Γιαννακκοχώρι, φαράγγι Κράστας

Αναχώρηση αμέσως μετά το πρωινό με κατεύθυνση τη Νάουσα, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Ημαθίας, γνωστή για την παραγωγή βαθυκόκκινου «μπρούσκου» κρασιού ποικιλίας ξινόμαυρο. Πρώτος μας προορισμό το χωριό Τρίλοφος, ένα από τα αρχαιότερα της Ημαθίας. Θα επισκεφθούμε το ναό του Αγίου Τρύφωνα-προστάτη των αμπελουργών και στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε σε οινοποιεία της περιοχής για να δοκιμάσουμε διάφορες ποικιλίες κρασιών. Από εδώ θα αναχωρήσουμε για τη Νάουσα, όπου λίγο έξω από την πόλη, θα απολαύσουμε μια μοναδική μαγειρική-γαστρονομική εμπειρία. Θα μαγειρέψουμε υπό την καθοδήγηση σεφ και θα απολαύσουμε το αποτέλεσμα συνοδεία υπέροχων κρασιών. Μετά το γεύμα, θα συνεχίσουμε την περιήγηση με επίσκεψη, ξενάγηση και γευσιγνωσία σε οινοποιεία της Νάουσας. Επόμενος προορισμός μας η Στράντζα όπου θα ξεναγηθούμε σε δύο ακόμη οινοποιεία δοκιμάζοντας την εκλεκτή ποικιλία ξινόμαυρου συνοδεία τοπικών μεζέδων.

Θα συνεχίσουμε για το Γιαννακοχώρι όπου θα θαυμάσουμε τον υπέροχο αμπελώνα της περιοχής. Θα επισκεφθούμε τη Μονή Προδρόμου μέσα στο δάσος οξιάς και έπειτα θα κάνουμε στάση σε άλλα δύο οινοποιεία για να ξεναγηθούμε στα κελάρια τους, να δοκιμάσουμε εκλεκτές ποικιλίες κρασιών και να κάνουμε αγορές. Θα παραμείνουμε στο χωριό για βόλτα και δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα όπου θα απολαύσουμε τοπικές σπεσιαλιτέ. Αν βρεθούμε στο Γιαννακοχώρι άνοιξη ή και καλοκαίρι, μια περιήγηση στο φαράγγι της Κράστας θα μας αποζημιώσει, περπατώντας ανάμεσα σε βράχους, την πλούσια βλάστηση και το τρεχούμενο νερό. Την περίοδο μεταξύ Οκτώβριο- Δεκέμβριο αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία η επίσκεψη σε κάποιο από τα πολλά αποστακτήρια τσίπουρου που λειτουργούν σε όλη την οινική ζώνη καλλιέργειας του ξινόμαυρου. Από εδώ θα επιστρέψουμε στη Βέροια για διανυκτέρευση. Την περίοδο των Χριστουγέννων ή της Αποκριάς, μπορούμε να συμμετέχουμε στις πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες περιοχές.

3η ΗΜΕΡΑ: Στα περίχωρα της Νάουσας

Αμέσως μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην πόλη της Νάουσας. Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου προκειμένου να ενημερωθούμε γύρω από την αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση από τον δέκατο έβδομο αιώνα έως σήμερα, αλλά και για την ιστορία του ναουσαίικου τσίπουρου. Θα επισκεφθούμε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, κρασιά, τυροκομικά, αλλαντικά κ.α. Αξέχαστη εμπειρία στη Νάουσα είναι οι εκδηλώσεις για τον οίνο και τον πολιτισμό που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επόμενος σταθμός η αρχαία πόλη Μίεζα και η Σχολή του Αριστοτέλη όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε κατά τους ιστορικούς το Μέγα Αλέξανδρο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Βέροια. Λίγο έξω από την πόλη θα επισκεφθούμε εργαστήριο όπου παρασκευάζονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, ζυμαρικά κ.ά. Επόμενος προορισμός το χωριό Ασώματα όπου θα κάνουμε στάση για να απολαύσουμε τη θέα στη λίμνη, που εκτός των άλλων, αποτελεί και σημαντικό βιότοπο. Στα Ασώματα μπορούμε να γευματίσουμε, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για ξεκούραση και καφέ. Πριν σταματήσουμε στο μικρό χωριό Άμμος για να επισκεφθούμε επιχείρηση που τυποποιεί αρωματικά φυτά και βότανα μπορούμε να επισκεφθούμε στο χωριό Αγία Βαρβάρα το Μουσείο Εκπαίδευσης. Κατόπιν θα ανηφορίσουμε για τα Ριζώματα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, αλλά και της Μακεδονίας όπου θα κάνουμε βόλτα στο χωριό και εν συνεχεία θα γευματίσουμε σε ταβέρνα απολαμβάνοντας μοναδικές τοπικές γεύσεις. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι οι κεφτέδες Ριζωμάτων, τα παιδάκια, το κοκορέτσι στη σούβλα, η βραστή γίδα, το χοιρινό με μελιτζάνες κ.α. Συνεχίζοντας για το Δάσκιο, θα κατηφορίσουμε για τη λίμνη Λογγά, μια από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες λίμνες της περιοχής. Θα σταματήσουμε στο πέτρινο λιμανάκι για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο δίπλα στο ποτάμι. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Βέροια.

Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και αγορές.

Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: Αγία Βαρβάρα-Βεργίνα-Νεόκαστρο, Νέος Πρόδρομος-Μετόχι Προδρόμου, Φράγμα Αλιάκμονα

Αφού πάρουμε πρωινό θα αναχωρήσουμε με κατεύθυνση τη Βεργίνα. Προηγουμένως θα κάνουμε μια σύντομη στάση στην Αγία Βαρβάρα προκειμένου να επισκεφθούμε το Μουσείο Εκπαίδευσης που λειτουργεί εκεί. Στη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές), θα επισκεφθούμε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας (πλέον) ακτινοβολίας, σημείο προορισμού κάθε επισκέπτη της Βορείου Ελλάδας.

Η πόλη κτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε πολιτική και θρησκευτική πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εδώ θα θαυμάσουμε τους βασιλικούς τάφους, ένας εκ των οποίων ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο Β' (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η επόμενη στάση είναι στο χωριό Νεόκαστρο, θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία όπου συρρέει πλήθος επισκεπτών. Επόμενος προορισμός, ο Νέος Πρόδρομος όπου θα καθίσουμε για φαγητό και θα απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις με μικρασιάτικες και ποντιακές επιρροές. Μετά το γεύμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Βέροια. Στη διαδρομή θα σταματήσουμε λίγο έξω από το χωριό

Μετόχι Προδρόμου σε κτήμα με επισκέψιμο αμπελώνα όπου μπορούμε να περιηγηθούμε και να δοκιμάσουμε διάφορες ποικιλίες κρασιών. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε βόλτα στο φράγμα του Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας και εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Επιστροφή στη Βέροια. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα, αγορές, δείπνο, διασκέδαση. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο. ‘Ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία βόλτα και ψώνια. Αναχώρηση.