ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφετηρία της διαδροµής είναι η Παλαιοκαστρίτσα.

Το τοπίο που διαµορφώνεται από κατάφυτους λόφους µε ελαιώνες και κλειστούς όρµους µε κρυστάλλινα νερά είναι µοναδικό! Επισκεφτείτε την κεντρική παραλία από όπου µπορείτε µε βάρκα να ξεναγηθείτε στις µοναδικές σπηλιές και στις αποµακρυσµένες παραλίες. Επιδοθείτε σε θαλάσσιες δραστηριότητες ή επισκεφτείτε τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας όπου λειτουργεί και Μουσείο.

 Κατόπιν, κατευθυνθείτε βόρεια και αριστερά. Έπειτα από 6 χλµ. θα συναντήσετε τους Λάκωνες, ένα γραφικό χωριό του 18ου και 19ου αιώνα από το οποίο θα απολαύσετε υπέροχη θέα. Αξίζει ένας περίπατος στη Μπέλλα Βίστα µε θέα που «κόβει την ανάσα». Αν πεινάσατε, σε εστιατόρια του χωριού θα βρείτε παραδοσιακά Κερκυραϊκά πιάτα.

Σας προτείνουµε να δοκιµάσετε Μπουρδέτο, Μπιάνκο, Σοφρίτο, Παστιτσάδα ή Γιουβέτσι. Συνεχίστε την πορεία σας δυτικά όπου θα συναντήσετε την Κρήνη και ακολουθείστε το στενό δρόµο µέσα στους πυκνούς ελαιώνες που οδηγεί στο Αγγελόκαστρο. Εδώ αξίζει να κάνετε µια στάση!

 Αµέσως µετά τον Πρινύλα θα βρεθείτε στο χωριό Πάγοι που φηµίζεται για τα φρούτα και το κρασί του. Περιηγηθείτε στον οικισµό, θαυµάστε παλιά αρχοντικά και επισκεφτείτε τις εκκλησίες µε έργα ζωγράφων από τον 16ο αιώνα. Μπορείτε να κατεβείτε στην οµώνυµη παραλία για να κολυµπήσετε σε πεντακάθαρα νερά., Συνεχίστε την πορεία σας νοτιοδυτικά και µετά από 3,5 χλµ. θα συναντήσετε τον Αφιώνα που θυµίζει τα γραφικά χωριά των ∆αλµατικών Ακτών. Εδώ θα απολαύσετε εκπληκτική θέα. Ακολουθήστε το µονοπάτι που καταλήγει στο ιστορικό δίστοµο λιµάνι του «Πόρτο Τιµόνε» .

 Συνεχίστε βόρεια. Απολαύστε την υπέροχη θέα ώσπου να φτάσετε στον Αρίλλα όπου επιβάλλεται µια στάση στο ζυθοποιείο της περιοχής όπου θα σας κεράσουν φρέσκια µπύρα.

 Επόµενο σηµείο της διαδροµής είναι ο Άγιος Στέφανος. Αµφιθεατρικά κτισµένος προσφέρει πανοραµική θέα στα ∆ιαπόντια Νησιά ενώ από εδώ µε πλοίο µπορείτε να πάτε να επισκεφτείτε ή να µείνετε στα νησιά Ερεικούσα, Μαθράκι και Οθωνοί. Σε αυτά τα τρία µικρά νησακια οι λάτρεις της ηρεµίας, του περιπάτου και του ψαρέµατος θα ανακαλύψουν τον επίγειο παράδεισο.

 Επιστρέφοντας από τα ∆ιαπόντια Νησιά επισκεφτείται το Σιδάρι και Κανάλι της Αγάπης (CanalD’ Amour) που σύµφωνα µε το θρύλο, όσοι κολυµπούν στα νερά του βρίσκουν τον αιώνιο έρωτα.

Για φαγητό µπορείτε να επιλέξετε από παραδοσιακές ταβέρνες µέχρι εστιατόρια gourmet και ψαροταβέρνες.

 Κατόπιν, κατευθυνθείτε νότια και διασχίστε τα µικρά χωριά Λιβάδι, Ψαθύλας, Μεσαριά για να φτάσετε έπειτα στον Άγιο Αθανάσιο όπου αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή Παντοκράτορος µε το µοναδικό εργαστήρι αγιογραφίας. Ενώ στους Αγίους ∆ούλους και στην Ιερά Μονή της «Καµαρέλλας» όπου θα συναντήσετε ένα µοναδικό βιολογικό κτήµα µε εξαιρετικά τυποποιηµένε προϊόντα.

 Συνεχίστε ανατολικά για να φτάσετε στο χωριό του Κουµ Κουάτ τις Νύµφες που οφείλει το όνοµά του στο µύθο που θέλει τις νύµφες να λούζονται στα κρυστάλλινα νερά των µικρών καταρρακτών της περιοχής.

 Εν συνεχεία, ανηφορίστε µε κατεύθυνση την Αχαράβη. Απολαύστε το µπάνιο σας στην αµµώδη παραλία, µια από τις µεγαλύτερες της Κέρκυρας. Συνεχίζετε προς την Παλιά Περίθεια, ένα αυθεντικό βενετσιάνικο χωριό µε εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες. α. Συνεχίστε µε νοτιοδυτική κατεύθυνση και µετά από 7 χλµ. θα φτάσετε στο χωριό Στρινύλα όπου θα απολαύσετε το καταπληκτικό πανόραµα. Εκεί θα συναντήσετε το ναό του Παντοκράτορα και θα θαυµάσετε την απέραντη θέα σε όλο το νησί.

Θα βρείτε ταβέρνες όπου µπορείτε να δοκιµάσετε κυνήγι όπως αγριογούρουνο και ελάφι µαγειρεµένα µε διάφορους τρόπους.

 Κατευθυνθείτε νότια προς την Επαρχιακή οδό Σγουράδων – Προφήτη Ηλία για να συναντήσετε το Σπαρτύλα για έναν καφέ ή µε υπέροχη θέα.

 Από εκεί συνεχιζοντας δυτικά

θα συναντήσετε τα παραδοσιακά χωριά Σωκράκι και Σγουράδες όπου µπορείτε να ξεκουραστείτε και να γευµατίσετε. Η διαδροµή συνεχίζει προς τον παραδοσιακό οικισµό των ∆ουκάδων µε ιστορία τεσσάρων αιώνων. Μια βόλτα στο χωριό

θα σας ανταµείψει αφού θα θαυµάσετε τα ανακαινισµένα αρχοντικά.

 Προτιµήστε κάποιο από τα ταβερνάκια στην κεντρική πλατεία και δοκιµάστε παραδοσιακές λιχουδιές.

 Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψη στους ∆ουκάδες βάλτε πλώρη για επιστροφή στην Παλαιοκαστρίτσα όπου η διαδροµή τερµατίζει.