ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

Με αφετηρία το Ηράκλειο ακολουθήστε το δρόµο προς Κρουσώνα και κάντε την πρώτη στάση στον Άγιο Μύρωνα, ένα όµορφο παραδοσιακό χωριό όπου ο αγροτικός οικοτεχνικός γυναικείος συνεταιρισµός του χωριού σας δίδει την ευκαιρία να γνωρίσετε τον τρόπο παρασκευής τοπικών εδεσµάτων και γλυκισµάτων. Συνεχίζοντας νότια, θα συναντήσετε τις Κάτω Ασίτες όπου µπορείτε να σταµατήστε για προσκύνηµα και ξεκούραση στον Άγιο Γεώργιο Γοργολαϊνη, σε µια καταπράσινη τοποθεσία.

 Για περιήγηση στον κόσµο του κρασιού επισκεφτείτε το οινοποιείο του χωριού και για γνωριµία µε τοπικά προϊόντα και γεύσεις το γυναικείο συνεταιρισµό. Εδώ θα βρείτε αυθεντικό κρητικό φαγητό µε παραδοσιακά πιάτα, όπως ψητό στον ξυλόφουρνο, µακαρόνια µε ανθότυρο, σφουγγάτο µε χόρτα, κρητικό λουκάνικο, ασιτιανές αγνόπιτες κ.α.

 Επιστρέφοντας στο δρόµο Αγίας Βαρβάρας – Αγίου Μύρωνα θα φθάσετε στις Άνω Ασίτες µε αρκετά αξιοθέατα µεταξύ αυτών το Νυχτεριδόσπηλιο, ένα από τα τέσσερα σηµαντικότερα του Ψηλορείτη για τις νυχτερίδες και το επιβλητικό φαράγγι του Αγίου Χαραλάµπου που διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4.

Συνεχίζοντας νοτιοδυτικά, διασχίστε το χωριό Κεράσια µε επισκέψιµο οινοποιείο και έπειτα θα συναντήσετε το Βενεράτο, όπου αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή της Παλιανής και το µουσείο της στο οποίο θα θαυµάσετε εικόνες, ιερά κειµήλια και βιβλία µεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

 Προχωρώντας βόρεια θα συναντήσετε το χωριό ∆αφνές γνωστό για την παραγωγή ποιοτικών οίνων (ΠΟΠ) µε επισκέψιµο οινοποιείο για να µάθετε τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού και να δοκιµάσετε εκλεκτούς οίνους.

Προχωρώντας νότια (10 περίπου χλµ) θα συναντήσετε τον Άγιο Θωµά, ένα εντυπωσιακό ορεινό χωριό στο οποίο αξίζει να περιηγηθείτε και να δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα µοναδικά λαξευτά πατητήρια.

Φεύγοντας από τον Άγιο Θωµά, κινηθείτε νοτιοδυτικά προς το χωριό Γέργερη και επισκεφτείτε το µικρό µουσείο φυσικής ιστορίας, τους νερόµυλους και το γυναικείο συνεταιρισµό του χωριού.

 Η διαδροµή συνεχίζει δυτικά προς το Ζαρό, οικισµό γνωστό για τα νερά και το πράσινό του, µε αρκετές αγροτουριστικές υποδοµές διαµονής, όπου µια στάση εδώ για περιήγηση θεωρείται δεδοµένη. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πανέµορφη λίµνη Βοτόµου, καθώς και τα ερείπια του Ρωµαϊκού Υδραγωγείου που βρίσκονται σε µικρή απόσταση.

∆οκιµάστε τη σπεσιαλιτέ της περιοχής που δεν είναι άλλη από πέστροφα που εκτρέφεται στα ιχθυοτροφεία της λίµνης.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε στη φύση και να περπατήσετε, στη λίµνη Ζαρού θα βρείτε την είσοδο προς το φαράγγι του Αγίου Νικολάου στο οποίο θα φθάσετε έπειτα από 1,5 ώρα πεζοπορίας σε διαµορφωµένο µονοπάτι.

Κινηθείτε στην επαρχιακή οδό Γόρτυνας – Ζαρού και διασχίστε τα χωριά Αµπελούζος, Άγιοι ∆έκα, Γκαγκάλες όπου λειτουργεί βιοτεχνία ζυµαρικών για να φθάσετε στη Γόρτυνα και να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια κινηθείτε µε κατεύθυνση προς Λούρες. ∆ιασχίστε την επαρχιακή οδό Αγίου Θωµά – Λουρών, περάστε τους οικισµούς Καστέλλι, Βοριάς, Μαδέ, Χαράκι και µέσω της επαρχιακής οδού Μελιδονοχωρίου – Μονή Επανωσήφη θα φθάσετε στο Μεταξοχώρι όπου αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή και να καθίσετε για ρακή στα καφενεία του χωριού. Κινηθείτε έπειτα βορειότερα, επί της επαρχιακής οδού Κνωσού – Χάρακα µέχρι να συναντήσετε το Χουδέτσι.

Η διαδροµή ολοκληρώνεται µε επιστροφή στο Ηράκλειο.