ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΤΙΑ Σ’ ΑΝΑΖΗΤΩ

Αφετηρία της διαδροµής είναι η παλιά πόλη του Ρεθύµνου. Αφού βγείτε από την πόλη, κατευθυνόµενοι προς το Νότο, ο δρόµος προς τα Τρία Μοναστήρια είναι αυτός που θα σας οδηγήσει στη διαδροµή µας.

 Συνεχίζοντας και σε απόσταση 8 περίπου χιλιοµέτρων θα δείτε στα δεξιά σας µια µικρή πινακίδα που οδηγεί σε ένα πολύ σηµαντικό αρχαιολογικό χώρο, στο υστεροµινωικό νεκροταφείο Αρµένων. Συνεχίστε τη διαδροµή και µετά από λίγα λεπτά θα φτάσετε στους Αρµένους, ένα γραφικό χωριό όπου µπορείτε να σταµατήσετε για καφέ και ξεκούραση.

 Από τους Αρµένους κατευθυνθείτε νότια και στα 5 χλµ. θα δείτε εργαστήριο ζυθοποιίας, µε την πρώτη φρέσκια βιολογική µπύρα στην Ελλάδα.

 Συνεχίστε την πορεία σας µέσω της επαρχιακής οδού Μελάµπων – Αγίας Γαλήνης και σε περίπου 11 χλµ. θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό Κοξαρέ µέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από ελαιώνες. Αξίζει να επισκεφτείτε µια τοπική επιχείρηση µε βιολογικά αλλαντικά και να κάνετε τις αγορές σας.

 Από τον Κοξαρέ ξεκινάει το Κουρταλιώτικο φαράγγι που ακολουθεί τον ποταµό Κουρταλιώτη και καταλήγει στη λίµνη Πρέβελη. Συνεχίστε τη διαδροµή διασχίζοντας τους µικρούς οικισµούς Ασώµατα, Λευκόγεια και Κάµπος πριν κατηφορήσετε και φτάσετε στον παραλιακό οικισµό Πλακιά. Ξεκουραστείτε και απολαύστε το µπάνιο σας στις καθαρές παραλίες της περιοχής.

 ∆οκιµάστε το καλό - παραδοσιακό φαγητό της περιοχής και συνδυάστε το µε παλιό καλό κρασί.

Αν θέλετε να αποδράσετε από την πολυκοσµία και να απολαύσετε τη φύση χρησιµοποιείστε άλογο από το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας για µια βόλτα στη γύρω περιοχή.

 Συνεχίστε τη διαδροµή σας κατευθυνόµενοι βόρεια και σχεδόν σε 5 χλµ. θα φτάσετε στα Σελλιά όπου αξίζει να σταµατήσετε για να περιπλανηθείτε στον οικισµό. ∆είτε την παλιά βρύση µε το γεροπλάτανο και επισκεφτείτε το λαογραφικό µουσείο.

 Μην παραλείψετε µια στάση στο πρότυπο συνεταιριστικό ελαιουργείο και στο σύγχρονο τυροκοµείο για να γνωρίσετε και να δοκιµάσετε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τη γνωστή φέτα τοπικής παραγωγής.

 Από τα Σελλιά συνεχίστε βόρεια και διασχίστε τα χωριά Κάνεβος και Καλή Συκιά όπου σας προτείνουµε µια στάση στο οινοποιείο της περιοχής για να γνωρίσετε µια άλλη όψη του Κρητικού κρασιού. Ύστερα από σχεδόν 13 χλµ. θα συναντήσετε το Μούντρο µε τα πολλά και όµορφα σοκάκια του.

Στο χωριό ξεχωρίζει το βενετσιάνικο µέγαρο και οι εντυπωσιακοί ναοί του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αναργύρων.

Αν είστε λάτρεις της φύσης αναζητήστε κοντά στο χωριό, στα δυτικό µέρος του, το Μουντριανό φαράγγι µήκους 1.500 µέτρων, ενώ πιο δυτικά αξίζει να επισκεφτείτε τον εγκαταλειµµένο παραδοσιακό οικισµό Νησί και να περιηγηθείτε ανάµεσα στα ερειπωµένα κτίσµατα.

 Μετά το Μούντρο, εξακολουθήστε να κινείστε βόρεια και σε ένα πεντάλεπτο θα φτάσετε στο επόµενο χωριό τα Ρούστικα που υπήρχαν πριν από την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς και διατηρούν ακόµη τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

 Μετά τα Ρούστικα, θα συναντήσετε τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου θα βρείτε ταβέρνες µε καλό φαγητό και έναν γυναικείο συνεταιρισµό.

 Συνεχίστε τη διαδροµή σας βόρεια και θα συναντήσετε το Κάτω Βαλσαµόνερο, σύµφωνα µε την παράδοση το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης. Από εδώ κατευθυνθείτε ανατολικά όπου θα βρείτε τα Φρατζεσκιανά Μετόχια και τη Γωνιά και στη συνέχεια µε βόρεια πορεία και κινούµενοι στην παλαιά εθνική οδό Ρεθύµνου – Χανίων θα συναντήσετε τον Πρινέ.

 Κάντε µια στάση και περπατήστε στα όµορφα σοκάκια του, ζητήστε να σας δείξουν το Μύλο του Μπεµπογιάννη και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

 Από τον Πρινέ συνεχίστε µε προορισµό το Ρέθυµνο (8,2 χλµ.) όπου η όµορφη περιήγηση στην ενδοχώρα τελειώνει.