ΜΕΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

 Αφετηρία της διαδροµής είναι η πόλη της Κέρκυρας που έχει ενταχθεί στα Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της Unesco.

Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο, θαυµάστε το φηµισµένο Λιστόν όπου συγκεντρώνονται καφενεία και ταβέρνες, επισκεφτείτε το παλιό και το νέο φρούριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Μουσείο Χαρτονοµισµάτων.

Μην παραλείψετε να κάνετε µια στάση για προσκύνηµα στον Άγιο Σπυρίδωνα ενώ στην πόλη θα βρείτε καταλύµατα, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήµατα τοπικών προϊόντων και αναµνηστικών ειδών για τις αγορές σας, κ.α.

 Μην ξεχάσετε να δοκιµάσετε τζιτζιµπίρα και να αγοράσετε µαντολάτα, κουµ-κουάτ γλυκό ή λικέρ. Αναζητήστε επίσης τις περίφηµες συκοµαϊδες.

 Βγαίνοντας από την πόλη, ακολουθήστε την επαρχιακή οδό Κέρκυρας – Πέλεκα µε δυτική κατεύθυνση.

Στην πλατεία του Άγιου Ιωάννη, θα βρείτε µια παραδοσιακή ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια. ∆ροσιστείτε στο γραφικό καφενεδάκι και πιείτε µια τζιτζιµπίρα κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων.

Μην παραλείψετε να σταµατήσετε στο εργαστήριο ποτοποιίας.

 Από τον Άγιο Ιωάννη κατευθυνθείτε νότια προς την επαρχιακή οδό Παλαιοκαστρίτσας – Πέλεκα για να φτάσετε στους Γιαννάδες όπου θα περπατήσετε θαυµάζοντας την εξαιρετική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Απολαύστε την εκπληκτική θέα προς το λιβάδι του Ρόπα και τους γύρω λόφους.

 Η διαδροµή συνεχίζει νοτιοανατολικά. Έπειτα από 4 χλµ. θα βρεθείτε στην Κοιλάδα του Ρόπα, µια όµορφη πεδιάδα µε καλλιέργειες µεταξύ των οποίων και αµπέλια.

Εδώ παράγεται το εξαιρετικό κρασί της ποικιλίας «κακοτρύγης» ενώ υπάρχει κτήµα – οικολογικό πάρκο στο οποίο αξίζει να κάνετε µια στάση για περιήγηση. Η περιοχή αποτελεί έναν απέραντο βιότοπο ενώ η εξερεύνηση του λιβαδιού µε αυτοκίνητο, ποδήλατο ή µε τα πόδια θα σας µαγέψει! Αν είστε φίλος του γκολφ είστε στο κατάλληλο µέρος για να ασκήσετε το χόµπι σας.

 Επόµενο σηµείο της διαδροµής είναι ο Βάτος. Εδώ µπορείτε να κάνετε στάση σε κάποιο από τα παλιά καφενεδάκια του χωριού, να δοκιµάσετε Βιολογικό Μέλι και να επισκεφτείτε τη σχολή για parapente όπου µπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι στους αιθέρες και να απολαύσετε την Κέρκυρα από ψηλά.

 Από τον Βάτο κατευθυνθείτε ανατολικά στην επαρχιακή οδό Κοκκίνης – Λιβαδιού Ρόπα µε προορισµό τον Πέλεκα. Λίγο πριν τον οικισµό αξίζει αν επισκεφτείτε το επισκέψιµο οινοποιείο της περιοχής. ∆είτε επίσης το παραδοσιακό ελαιοτριβείο µε κινητήρια δύναµη το άλογο.

Μην παραλείψετε να φτάσετε στην κορυφή του λόφου όπου υπάρχει το «Παρατηρητήριο του Κάιζερ» για να απολαύσετε το ξακουστό ηλιοβασίλεµα.

 Συνεχίστε την πορεία σας νοτιοανατολικά και κινηθείτε στην επαρχιακή οδό Πέλεκα – Καστελλάνιων για να φτάσετε µετά από 9 χλµ. στους Κυνοπιάστες. Περιηγηθείτε στα αρχοντικά σπίτια.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Ελιάς που είναι στεγασµένο σε ένα τέλεια συντηρηµένο ελαιοτριβείο των αρχών του 20ου αιώνα. Στο χωριό ψάξτε για την ταβέρνα µύθο της Κέρκυρας που λειτουργεί από το 1936 και µοιάζει εσωτερικά µε µπακάλικο, θα εκπλαγείτε τόσο από τον διάκοσµο, όσο και από τις τοπικές λιχουδιές.

 Κατόπιν, αξίζει τον κόπο να κινηθείτε προς το Γαστούρι και να επισκεφτείτε το φηµισµένο Αχίλλειον, το θρυλικό ανάκτορο που κτίστηκε στον κατάφυτο λόφο ως ησυχαστήριο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.

 Πολλά σηµαντικά έργα τέχνης µε πιο γνωστό το άγαλµα του Αχιλλέα κοσµούν το εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτονικό έργο το οποίο σήµερα λειτουργεί ως µουσείο µε πολλά και σηµαντικά εκθέµατα. Το Αχίλλειον αποτελεί προορισµό για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

 Η διαδροµή συνεχίζει βόρεια. Από τους Κυνοπιάστες στρίψτε δεξιά προς επαρχιακή οδό Ποντής – Μεσογγής. Κατόπιν ακολουθήστε την εθνική οδό Κέρκυρας – Αχιλλείου για να φτάσετε µετά από σχεδόν 6 χλµ. στο Κανάλι. Από εκεί συνεχίστε για Κέρκυρα όπου η διαδροµή τερµατίζει.