ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Σηµείο εκκίνησης της διαδροµής είναι οι Καλύβες, το τουριστικό θέρετρο που είναι χτισµένο στην είσοδο του Κόλπου της Σούδας.

Στο χωριό µπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα στη µεγάλη αµµώδη παραλία µε τα πεντακάθαρα νερά, ιδανική αν σας αρέσουν και τα θαλάσσια σπορ. Ανατολικά του οικισµού αναζητήστε την αρχαία πόλη µε το µικρό φρούριο, γνωστό ως «Μπίκορνο».

 Από τις Καλύβες κινηθείτε ανατολικά και σε απόσταση 5 χλµ. θα συναντήσετε το επίσης παραθαλάσσιο χωριό Αλµυρίδα µε το γραφικό λιµανάκι και τις ψαρόβαρκες να συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.

 Αφήνοντας πίσω την Αλµυρίδα συνεχίστε ανηφορίζοντας και σε 4 χλµ. θα βρείτε µπροστά σας τον παραδοσιακό οικισµό Γαβαλοχώρι µε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα λαϊκή αρχιτεκτονική.

Στη βόλτα σας στον οικισµό µην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο του χωριού µε πλούσια εκθέµατα που αφορούν στο λαϊκό βίο.

 Επιβάλλεται ένα πέρασµα από το γυναικείο συνεταιρισµό του χωριού για να θαυµάσετε χειροτεχνήµατα φτιαγµένα µε την παραδοσιακή τεχνική χειροποίητης δαντέλας (κοπανέλι) που παρόµοιά τους συναντάµε στην πόλη Μπρύζ του Βελγίου και στη Βενετία.

 Αφού περάσετε την πλατεία µε τον πλάτανο ακολουθήστε την ανηφορική στράτα και πινακίδες θα σας οδηγήσουν στο αναπαλαιωµένο προβιοµηχανικό ελαιοτριβείο του 17ου αιώνα.

  Με λίγο ακόµη περπάτηµα, λίγο παραπάνω θα δείτε τα λεγόµενα Γαβαλιανά Πηγάδια, λαξευτά στο βράχο και µε πέτρινα ηµιθόλια σαν σκέπαστρα, ένα θέαµα ολότελα διαφορετικό.

 Αν µετά από την περιήγηση στο χωριό πεινάσατε, σταµατήστε για φαγητό στη γραφική πλατεία µε τον πλάτανο για να δοκιµάσετε Κρητικές λιχουδιές.

Συνεχίστε την πορεία σας ανατολικά µε προορισµό το Βάµο, έναν οικισµό πρότυπο, που αποτελεί αγροτουριστικό προορισµό.

 Φεύγοντας από το Βάµο κινηθείτε νότια για να συναντήσετε µετά από 6 χλµ. το όµορφο χωριό Βρύσες. Εδώ µπορείτε να συνδυάσετε την περιήγηση στη διαδροµή 8. Από τις Βρύσες συνεχίστε δυτικά και σύντοµα θα αντικρίσετε το Τζιτζιφέ, την έδρα του ριζίτικου τραγουδιού.

Το χωριό παράγει νόστιµα τυροκοµικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

 Συνεχίστε τη διαδροµή σας µε βόρεια κατεύθυνση κινούµενοι στην επαρχιακή οδό Βρυσών - Νιού Χωριού και µε προορισµό το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αγροτικό χωριό Φρε όπου παράγονται λάδι, κρασί και κτηνοτροφικά προϊόντα.

 Πριν τον οικισµό κάντε µια στάση στη µαγευτική τοποθεσία του Λουτρού για να πιείτε δροσερό νερό από την πηγή και να ξαποστάσετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Ανηφορίζοντας για το χωριό απολαύστε τη διαδροµή κατάφυτη από ελιές και αµπέλια.

Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του οικισµού, θαυµάστε τη µεγαλόπρεπη εκκλησία της Ευαγγελίστριας µε την εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο µνηµείο και επισκεφτείτε και άλλες παλιές εκκλησίες. Κάντε µια στάση στο ανακαινισµένο αρχοντικό του Μανούσακα που στεγάζει το Μουσείο του Φρε.

 Μετά το Φρε, κινηθείτε βόρεια και διασχίστε τα πολύ όµορφα χωριά Πεµόνια και Παϊδοχώρι για να συνεχίσετε δυτικά µε κατεύθυνση τη Ραµνή. Στα παραδοσιακά καφενεδάκια της όµορφης πλατείας, µπορείτε να πιείτε τον καφέ ή τη ρακή σας και να γευτείτε ένα παραδοσιακό πιάτο, µε ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως καλιτσούνια, χόρτα του βουνού, κρέας βραστό µε πιλάφι, χοχλιούς και άλλα.

 Εγκαταλείποντας τη Ραµνή, κινηθείτε βορειοανατολικά µε κατεύθυνση το Στύλο που διατηρεί σε µεγάλο βαθµό την παραδοσιακή Κρητική αρχιτεκτονική του και είναι γνωστός για τις πλούσιες πηγές που αναβλύζουν στη πλατεία του. ∆είτε τις δύο βυζαντινές εκκλησίες και επισκεφθείτε το εργοστάσιο εµφιάλωσης νερού που βρίσκεται στη πλατεία.

 Επόµενος σταθµός της διαδροµής, σε απόσταση 9 χλµ. είναι οι Αρµένοι, ένας µικρός παράδεισος µε ψηλά πλατάνια να κρύβουν τον ουρανό και πλούσιες πηγές νερού να αναβλύζουν από τις ρίζες τους. Ένα θέαµα που θα σας κάνει να µη θέλετε να φύγετε. Σταµατήστε για ξεκούραση και πιείτε καφέ ή µια ρακή στο καφενείο κάτω από το γεροπλάτανο.

 Από εδώ θα πάρετε το δρόµο της επιστροφής για να φτάσετε σε λιγότερο από δέκα λεπτά στις Καλύβες, όπου τερµατίζει η διαδροµή.