ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ…ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Ξεναγηθείτε και απολαύστε τοπικές γεύσεις

σε συνδυασµό µε µοναδικά κρασιά.

Η διαδροµή προτείνεται τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς µήνες για αρχαιολογικό και φυσιολατρικό τουρισµό.

 Κατευθυνθείτε στην επαρχιακή οδό Πτολεµαΐδας – Αµύνταιου. Tο Αµύνταιο, είναι ξακουστό για τους αµπελώνες και τα περίφηµα κρασιά του. Επισκεφτείτε και δείτε, τις παλιές εκκλησίες και το λαογραφικό µουσείο.

 Αναζητήστε επισκέψιµα οινοποιεία τα οποία περιµένουν να σας ξεναγήσουν και να σας µυήσουν στον κόσµο του κρασιού.

 Από το Αµύνταιο κινηθείτε µε κατεύθυνση τον Άγιο Παντελεήµονα, µε αµπελώνες στα παραλίµνια κτήµατα του οικισµού. Επισκεφτείτε την ελληνιστική πόλη, τον παραδοσιακό µύλο και το µουσείο αµπελοοινικής κληρονοµιάς. Μια στάση στο επισκέψιµο εργαστήριο που παράγει και διαθέτει πιπεριές σε διαφορετικές γεύσεις. Στις ταβέρνες µαζί µε το περίφηµο κρασί θα γευτείτε τα φρέσκα λιµνίσια ψάρια σε συνδυασµό µε τις πιπεριές Φλωρίνης.

Η διαδροµή συνεχίζει µέχρι το Ξινό Νερό που πήρε το όνοµά του από τη γεύση του τοπικού νερού.

 Στα gourmet εστιατόρια της περιοχής δοκιµάστε τοπικά παραδοσιακά πιάτα, όπως π.χ. αϊβάρ, κεφτεδάκια σουτ µακάλο, κανελόνια µε σάλτσα από πιπεριές φλωρίνης.

 Έπειτα κινηθείτε µέχρι να φθάσετε στον Αετό. Σπεύστε στο Κέντρο Ενηµέρωσης του Αρκτούρου. Στην Αγραπιδιά µπορείτε να βρείτε το καταφύγιο του λύκου.

 Φεύγοντας από τον Αετό, πάρτε τον ανηφορικό δρόµο που θα σας οδηγήσει στο γραφικό Νυµφαίο, αναµφισβήτητα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και το δεύτερο πιο όµορφο της Ευρώπης.

  Μπορείτε να περπατήσετε σε µονοπάτια στο δάσος, µε ορεινό ποδήλατο ή άλογο. Στο χωριό λειτουργεί Πρότυπος Ιππικός Όµιλος.

Επισκεφτείτε το καταφύγιο της καφέ αρκούδας.

 Επιστρέψτε στον κεντρικό δρόµο και κατευθυνθείτε προς το Σκλήθρο, γραφικό οικισµό σε καταπράσινο τοπίο, γνωστό για τις πατάτες του.

Πάνω από τον οικισµό υπάρχει δάσος µε βελανιδιές, όπου µπορείτε να φθάσετε µε τα πόδια. Στην περιοχή υπάρχει µοναδικό gourmet εστιατόριο που θα σας εκπλήξει ευχάριστα µε τις γαστρονοµικές του δηµιουργίες.

 Τέλος κινηθείτε προς την πόλη της Φλώρινας, στην οποία θα φτάσετε αφού περάσετε τους οικισµούς Κέλλη και Βεύη.