ΜΙΝΩΪΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Με αφετηρία την πόλη του Ηρακλείου κινηθείτε νότια και θα συναντήσετε πάνω στο ύψωµα της Κεφάλας την αρχαία Κνωσό, το µεγαλύτερο και λαµπρότερο κέντρο του µινωικού πολιτισµού που αποτελεί αναµφισβήτητα το πρώτο σηµείο στάσης κάθε επισκέπτη του νησιού.

Έχοντας ολοκληρώσει την περιήγηση στην Κνωσό, κατευθυνθείτε προς τη γραφική κωµόπολη των Αρχανών, χτισµένη στους πρόποδες του όρους Γιούχτα µε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έχοντας αποσπάσει µάλιστα Ευρωπαϊκό Βραβείο για την ανάπλαση. Περπατήστε στα γραφικά και δαιδαλώδη σοκάκια, θαυµάστε τα καλά διατηρηµένα νεοκλασικά κτίρια, επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχανών, την αναπαλαιωµένη φάµπρικα παραγωγής ελαιολάδου, αλλά και την Εκκλησία της Παναγίας των Αρχανών, όπου εκτίθενται εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη µεγάλης αξίας.

 

Γνωριµία µε τις τοπικές γεύσεις της περιοχής προσφέρουν οι πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ µια στάση στο γυναικείο συνεταιρισµό προσφέρεται για τη δοκιµή και αγορά παραδοσιακών εδεσµάτων, όπως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, παξιµάδια, κ.α.

Η διαδροµή συνεχίζει νότια, και σε απόσταση 5 χλµ. από τις Αρχάνες θα συναντήσετε τον οικισµό Βαθύπετρο. Κάντε µια στάση στη Μινωική Έπαυλη στην οποία έχει ανακαλυφθεί πιεστήριο σταφυλιών, εγκατάσταση ελαιοτριβείου και εργαστήρια κεραµικής.

 Συνεχίζοντας τη διαδροµή νοτιοανατολικά και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κνωσού – Χάρακα φθάνετε στο Χουδέτσι. Κοντά στο χωριό υπάρχει επισκέψιµο οινοποιείο και ταβέρνες που προσφέρουν τοπικές γαστρονοµικές απολαύσεις.

 Επιβάλλεται µια στάση στο ιδιαίτερα γνωστό και δραστήριο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» που ασχολείται και προβάλει µουσικές όλου του κόσµου.

 Προχωρώντας λίγο έξω από τον οικισµό και διασχίζοντας ένα καταπράσινο µονοπάτι 500 µέτρων θα βρείτε κρυµµένη σε µια πλαγιά του φαραγγιού της Σπηλιώτισσας το οµώνυµο µοναστήρι. Επόµενος σταθµός είναι ο οικισµός Καλλονή όπου λειτουργεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Πεζών που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί (ΠΟΠ).

Στην περιοχή λειτουργούν εκθετήρια µε προβολή µικρού µήκους ταινιών για τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και του κρασιού.

 Από τα Πεζά, κινούµενοι νότια και µέσα από το χωριό Μελέσσες θα βρεθείτε στο Αλάγνι για µια στάση σε ένα ακόµη επισκέψιµο οινοποιείο. Το ταξίδι συνεχίζεται ανηφορίζοντας προς Μελέσσες και Αγιές Παρασκιές για να φθάσετε στη Μυρτιά, όπου τα πάντα αποπνέουν την παρουσία του µεγάλου Κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

 Επιβάλλεται επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που είναι ένα από τα λίγα φιλολογικά µουσεία της Ελλάδας. Στο χωριό λειτουργεί εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και προτείνουµε να καθίσετε για φαγητό, καθώς υπάρχουν πολλές ταβέρνες που προσφέρουν καλοµαγειρεµένα κρητικά εδέσµατα.

 Επιλέξτε να δοκιµάσετε «µπουµπουριστούς χοχλιούς», τη φηµισµένη κουκουβάγια ή ντάκο, το γνωστό σε όλους βραστό µε κρητικό γαµοπίλαφο, σταµναγκάθι, χορτόπιτες, ντολµάδες και για επιδόρπιο τηγανητά µυζηθροπιτάκια µε µέλι συνοδευόµενα από δροσερή ρακή.

 Ολοκληρώνοντας τη διαδροµή θα περάσετε µέσα από έναν από τους παραδοσιακότερους Κρητικούς αµπελώνες για να συναντήσετε το χωριό Σκαλάνι και να περιηγηθείτε σε ένα ακόµη οινοποιείο, ενώ οι λάτρεις του καλού φαγητού έχουν να επιλέξουν ανάµεσα σε παραδοσιακές ταβέρνες και gourmet εστιατόρια της περιοχής, όπου µπορείτε να κάνετε ένα γαστρονοµικό ταξίδι στην Κρήτη απολαµβάνοντας µοναδικές γεύσεις και συνδυάζοντας µε εύγεστα, αρωµατικά κρασιά που παράγονται στη γύρω περιοχή.

 Η διαδροµή τερµατίζει επιστρέφοντας ξανά στην πόλη του Ηρακλείου, όπου κατά την παραµονή σας θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο, για επίσκεψη στους πολιτιστικούς θησαυρούς της.