ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα
Προέλευση: Κοζάνη
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 300 γρ. φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι άνηθο (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο πράσο
  • 2 αυγά
  • 1 ½ φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500γρ. φύλλα κρούστας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζετε, πλένετε και ζεματίζετε το σπανάκι. Το στύβετε πολύ καλά και το κόβετε. Ζεσταίνετε το μισό λάδι και τσιγαρίζετε ελαφριά τα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τα αυγά χτυπημένα, το σπανάκι, το αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε όλα μαζί.

Αλείφετε ένα ταψί με λάδι και απλώνετε τα μισά φύλλα ένα - ένα, αλειμμένα με λάδι. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι με λάδι. Ψήνετε την σπανακόπιτα σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.

Μικρό μυστικό: Αν θέλετε μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε τριμμένη φέτα για περισσότερη νοστιμιά.