ΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

1η ΗΜΕΡΑ: Ανακαλύπτοντας τη Βέροια

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Η γνωριμία με την ιστορική πόλη της Βέροιας και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη του ταξιδιού. Η περιήγηση ξεκινά με επίσκεψη στα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Βλάχων και Βλαχογιάννειο Μουσείο). Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στις παλιές συνοικίες, την Κυριώτισσα όπου θα θαυμάσουμε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και την Μπαρμπούτα όπου βρίσκεται ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους εβραϊκούς οικισμούς με τη Συναγωγή. Κατόπιν θα επισκεφθούμε το πασίγνωστο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η μοναδική εξακριβωμένη θέση απ’ όσες πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ενώ παραδίπλα βρίσκεται το παλιό τούρκικο τζαμί. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της επιλογής μας όπου θα γνωρίσουμε τη Βεργιώτικη κουζίνα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να δοκιμάσουμε φασουλοταβά και λουκάνικα. Για επιδόρπιο θα πάμε στην πλατεία Αγίου Αντωνίου και θα αγοράσουμε ρεβανί που φτιάχνεται από το 1886 - το γευστικό σήμα κατατεθέν της Βέροιας. Το απόγευμα θα είναι αφιερωμένο στην αγορά της πόλης με τα πολλά και μοναδικά τοπικά προϊόντα. Ειδικότερα, θα επισκεφθούμε καταστήματα τυροκομικών προϊόντων όπου θα δοκιμάσουμε διάφορα είδη τυριών όπως καπνιστό τυρί, μπάτζο, φέτα, καθώς και άλλα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και διασκέδαση. Διανυκτέρευση. Αν βρεθούμε στην περιοχή την περίοδο των Χριστουγέννων μπορούμε να συμμετέχουμε στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες περιοχές.

 

2η ΗΜΕΡΑ: Στα αμπελοτόπια της Νάουσας

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε επισκέψεις οινοποιείων και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα. Αφού λοιπόν πάρουμε πρωινό θα αναχωρήσουμε από τη Βέροια με προορισμό τη Νάουσα, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Ημαθίας, γνωστή για την παραγωγή βαθυκόκκινου «μπρούσκου» κρασιού ποικιλίας ξινόμαυρου. Πρώτη μας στάση πριν την είσοδο στην πόλη ένα εργαστήριο όπου παρασκευάζονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, τουρσί, ζυμαρικά κ.ά. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου προκειμένου να ενημερωθούμε γύρω από την αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Νάουσας από τον δέκατο έβδομο αιώνα έως σήμερα, αλλά και για την ιστορία του ναουσαίικου τσίπουρου. Στη συνέχεια και προκειμένου να γνωρίσουμε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής θα περπατήσουμε στην πόλη και θα κάνουμε στάση σε καταστήματα τοπικών προϊόντων με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, κρασιά, τυροκομικά, αλλαντικά κ.α. και να κάνουμε σχετικές αγορές. Ακολουθεί επίσκεψη σε οινοποιεία της περιοχής με ξενάγηση και γευσιγνωσία. Αξέχαστη εμπειρία στη Νάουσα είναι οι εκδηλώσεις για τον οίνο και τον πολιτισμό, όπως επίσης την περίοδο των Απόκρεων, το καρναβάλι με το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες. Επόμενος γαστρονομικός προορισμός η Στράντζα όπου θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις σε οινοποιεία του χωριού. Αν έχει έρθει η ώρα του τσίπουρου, μη διστάσετε να επισκεφθείτε ταβέρνα στην περιοχή και να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες. Από εδώ θα μεταβούμε στο Γιαννακοχώρι όπου θα θαυμάσουμε τον υπέροχο αμπελώνα της περιοχής και θα επισκεφθούμε τη Μονή Προδρόμου μέσα στο δάσος από οξιά. Αν βρεθούμε στο Γιαννακοχώρι άνοιξη ή / και καλοκαίρι, μια περιήγηση στο φαράγγι της Κράστας θα μας αποζημιώσει, περπατώντας ανάμεσα στους βράχους, την πλούσια βλάστηση και το νερό. Στις αρχές του Μάη, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το απέραντο λιβάδι με τις παιόνιες!!! Έπειτα θα κάνουμε στάση σε άλλα δύο οινοποιεία για να ξεναγηθούμε στα κελάρια τους, να γνωρίσουμε τα μυστικά της σινικής παραγωγής, να δοκιμάσουμε εκλεκτές ποικιλίες κρασιών και να κάνουμε αγορές. Θα παραμείνουμε στο χωριό για γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα όπου θα δοκιμάσουμε τοπικές σπεσιαλιτέ. Η περίοδος μεταξύ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία για επίσκεψη σε κάποιο από τα πολλά ρακοκάζανα που λειτουργούν σε όλη την οινική ζώνη καλλιέργειας του ξινόμαυρου. Από το Γιαννακοχώρι θα προχωρήσουμε προς το χωριό Κοπανός που αν προλάβουμε (ανοικτό έως τις 15:00) θα κάνουμε στάση στην Αρχαία Πόλη Μίεζας με τους Περίφημους Μακεδονικούς τάφους, το αρχαίο Θέατρο και τη Σχολή του Αριστοτέλη, διαφορετικά θα συνεχίσουμε για το χωριό Στενήμαχος όπου θα περιηγηθούμε σε κάποια ακόμη οινοποιεία. Η οινική διαδρομή συνεχίζει στο Τρίλοφο, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Ημαθίας. Εδώ θα επισκεφθούμε το ναό του Αγίου Τρύφωνα-προστάτη των αμπελουργών και θα ξεναγηθούμε σε ένα ακόμη οινοποιείο. Θα σταματήσουμε σε ιππικό κέντρο της περιοχής για να ξεκουραστούμε και για όσους επιθυμούν να κάνουν βόλτα με άλογα.

Από εδώ θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Βέροια.

Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση

 

3η ΗΜΕΡΑ: Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Αφού πάρουμε πρωινό στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε για να φθάσουμε μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να επισκεφθούμε πρώτα την Παναγία Σουμελά. Στρίβοντας για το Σέλι, μπορούμε να κάνουμε στάση σε τυροκομείο για αγορές. Αν ήρθε η ώρα του τσίπουρου, μη διστάσετε στο χωριό Κουμαριά να επισκεφθείτε ταβέρνες για να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες. Διασχίζοντας το χωριό Κουμαριά, ανηφορίζουμε για το Σέλι και θα συναντήσουμε το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικά κέντρο της Ελλάδας, όπου θα περάσουμε μια ημέρα μοναδικής εμπειρίας στο χιόνι. Οι προχωρημένοι θα εξασκηθούν, ενώ οι αρχάριοι μπορούν να κάνουν μαθήματα στην πίστα εκμάθησης. Για όσους πάλι δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο σκι μπορούν απλά να χαλαρώσουν πίνοντας καφέ, ζεστή σοκολάτα ή τσίπουρο με θέα το λευκό τοπίο. Από εδώ θα μεταβούμε στο Αρκοχώρι, ένα αυθεντικό ορεινό προορισμό που φημίζεται για τα φρούτα του, αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας κρέας του. Θα μείνουμε για φαγητό και θα δοκιμάσουμε παραδοσιακές γεύσεις. Προτείνουμε να δοκιμάσετε κυνήγι και φυσικά το παραδοσιακό μπισκοτολούκουμο. Στη συνέχεια μέσω Νάουσας θα επιστρέφουμε στη Βέροια.

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό, αγορές, διασκέδαση. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: Αγία Βαρβάρα, Βεργίνα, Νεόκαστρο, Ριζώματα

Αφού πάρουμε πρωινό θα αναχωρήσουμε με κατεύθυνση τη Βεργίνα. Προηγουμένως θα κάνουμε μια σύντομη στάση στην Αγία Βαρβάρα προκειμένου να επισκεφθούμε το Μουσείο Εκπαίδευσης που λειτουργεί εκεί. Κατόπιν φθάνουμε στη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές), έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας (πλέον) ακτινοβολίας, σημείο προορισμού κάθε επισκέπτη της Βορείου Ελλάδας. Η πόλη κτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε πολιτική και θρησκευτική πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εδώ θα θαυμάσουμε τους βασιλικούς τάφους, ένας εκ των οποίων ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο Β1 (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η επόμενη στάση είναι στο χωριό Νεόκαστρο, θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία όπου συρρέει πλήθος επισκεπτών. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε στα Ριζώματα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, αλλά και της Μακεδονίας. Πριν μπούμε στο χωριό θα σταματήσουμε στο Παλιόκαστρο, χαρακτηρισμένο Μνημείο της Φύσης, για λίγες στιγμές ξεκούρασης. Θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα απολαμβάνοντας τοπικές γεύσεις. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι οι κεφτέδες Ριζωμάτων, τα παιδάκια, το κοκορέτσι στη σούβλα, η βραστή γίδα, το χοιρινό με μελιτζάνες κ.α. Μετά το γεύμα θα επιστρέφουμε στη Βέροια.

Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο.

Ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία βόλτα και ψώνια.

Αναχώρηση.