ΖΥΓΟΥΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Ζυγούρι στη γάστρα
Ζυγούρι στη γάστρα
Προέλευση: Ημαθία
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για να φτιάξουμε το ζυγούρι στη γάστρα θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό σπάλα από ζυγούρι
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 1καρώτο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • λίγο ξύδι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απαραίτητο το σκεύος της γάστρας πήλινο ή εμαγιέ στο οποίο αφού πλύνουμε καλά το ζυγούρι με νερό και ξύδι το τοποθετούμε χοντροκομμένο ή ολόκληρο ανάλογα με τον τρόπο που θα το σερβίρουμε. Στη συνέχεια χοντοκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά μέσα στη γάστρα.

Αλατοπιπερώνουμε και πουδράρουμε με τη ρίγανη βάζουμε το κρασί και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο ξυλόφουρνο για 5-6 ώρες η σε συμβατικό φούρνο για 4 ώρες στους 170 βαθμούς. Προαιρετικά σφραγίζουμε τη γάστρα με ζυμάρι.

Ανοίγουμε και σερβίρουμε αμέσως.