ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΣΙΑ

Ποντιακά πισία
Ποντιακά πισία
Προέλευση: Ημαθία
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τα ποντιακά πισία θα χρειαστούμε:

  • 2 κούπες γάλα
  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
  • 1 σφηνάκι καφέ ξίδι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 6 αυγά
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με τα αυγά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ξίδι, το λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά στο χέρι ή για 10 λεπτά στο ζυμωτήριο. Σκεπάζουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, να καίει. Κόβουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι. Τα ανοίγουμε με το χέρι βουτώντας τα δάχτυλα μας σε λίγο λάδι, κάνουμε μικρά πιττάκια και τα τηγανίζουμε.

Σερβίρονται με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα ή ακόμη και με τυρί.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα γεμίσουμε με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με πιπέρι και με δυόσμο ή με τυρί πριν να τα τηγανίσουμε.