ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ Η ΜΟΥΣΤΟΠΙΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Θα χρειαστεί να έχουμε:

  • 1 φλιτζάνι μέλι από μούστο (πετμέζι) κατά προτίμηση από ξυνόμαυρα σταφύλια.
    Για να κάνουμε το πετμέζι θα βάλουμε σε κάθε κιλό μούστου 750 γρ ζάχαρη και 200 γρ μέλι όλο και κάποιος γνωστός θα έχει μούστο.

Ακόμη:

  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι νισεστέ
  • ½ φλιτζάνι ψίχα καρυδιού χοντροκομμένη
  • σκόνη κανέλας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Παραδοσιακή μουσταλευριά, η μουστόπιτα εύκολο γρήγορο και αυθεντικό γλυκό.

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το πετμέζι και το νερό χωρίς να πάρει βράση. Ρίχνετε το νισεστέ και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για τα επόμενα 2-4 λεπτά το ανακάτεμα ώστε να μην μας σβολιάσει.

Μια εκδοχή είναι στο σημείο αυτό να ρίξουμε τα καρύδια και την κανέλα και η άλλη να σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ και να τα ρίξουμε από επάνω τα καρύδια και την κανέλα.

Όταν ολόκληρο το μίγμα το βάλουμε σε βαθύ ταψί το αφήσουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κομμάτια τότε καλείται μουστόπιτα.

Όπως και να το δοκιμάσετε δεν παύει να είναι γλυκό που διακρίνεται για την γεμάτη γεύση του και είναι το ίδιο νόστιμο και κρύο.