ΜΑΝΤΖΑ

Μάντζα
Μάντζα
Άτομα: 6
Προέλευση: Ημαθία
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 2 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
  • 4 πράσινες πιπεριές
  • 4 κόκκινες πιπεριές
  • 4 κολοκυθάκια
  • 6 ντομάτες
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • 1κ.γ ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι,
  • 2 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
  • 150 γρ μπάτσο

Παρατήρηση για τα υλικά:

Φροντίζουμε ώστε τα φρέσκα υλικά μας να είναι μεσαίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η δημιουργία συνταγής βήμα, βήμα

  • Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά
  • Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε αλατόνερο ώστε να ξεπικρίσουν.
  • Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές, και τις τεμαχίζουμε σε φαρδιές λωρίδες. Εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση.
  • Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα τεμαχίσουμε σε λωρίδες ακολουθούμε την ιδία τεχνική με τις πιπεριές.
  • Τρίβουμε σε ρεντέ τη ντομάτα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσια του λαδιού.
  • Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε ελάχιστο λαδί 2 κουταλιές της σούπας και μαραίνουμε το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει ρίχνουμε το ξύδι και τη τριμμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο.
  • Αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτας τα τηγανισμένα λαχανικά και αφήνουμε για 2 λεπτά να ενσωματωθούν στη σάλτα. Τεμαχίζουμε το μπάτζο σε καβάκια και τον βάζουμε και αυτό στο φαγητό. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλύσουμε τα λαχανικά μας. Κλείνουμε το σκεύος με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτά στο ελάχιστο σιγοαμειρεύωντας το για ακόμη 5 λεπτά
  • Τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν και αρωματίζουμε με τη ρίγανη.

Η μάντζα μας, απολαμβάνεται ζεστή με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, αλλά και κρύα την επομένη που είναι ακόμη πιο νόστιμη γιατί έχει γίνει ολοκληρωμένη ομογενοποιήση των γεύσεων από τα συστατικά του.

 

Καλή σας απόλαυση.